Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rusia, Ucraina şi UE, acord de ultimă oră. Ce au decis în privința livrărilor de gaze naturale

Saturday, 26 September 2015, 11:40 Sursă: REALITATEA.NET

"Reuşită majoră: protocolul cu privire la livrarea de gaze (naturale) a fost parafat" între Rusia, Ucraina şi UE, a scris într-un mesaj, postat pe Twitter, Sefcovic, care a mediat reuniunea trilaterală, la Bruxelles, informează Mediafax.

Ucraina, care se confruntă cu dificutăţi financiare, depinde puternic de livrările de enrgie provenind din Rusia şi este, totodată, o ţară de tranzit-cheie pentru livrările către Occident. UE a mediat negocierile între cele două părţi, pe fundalul conflictului din Donbas, în estul Ucrainei.

"Este un pas crucial în vederea asigurării Ucrainei cu suficiente gaze naturale în această iarnă şi cu privire la faptul că nu vor exista ameninţări la adresa unui tranzit continuu, sigur şi fiabil de gaze naturale din Rusia către UE", a declarat Sefcovic după cinci ore de negocieri la Bruxelles.

La rândul său, Demcişîn a declarat că noile "condiţii comerciale sunt acceptabile pentru partea ucraineană", dar a adăugat că este necesară finalizarea "altor proceduri" înainte de încheierea oficială a afacerii. Niciuna dintre părţi nu a oferit detalii suplimentare în acest sens.

"Negocierile au fost dificile", a declarat Novak vineri, după negocieri.

Ce s-au angajat fiecare

Potrivit acordului, Ucraina va plăti un preţ redus, de 232 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, pentru livrări începând de la 1 octombrie şi până la 31 martie. Preţul este redus faţă de cel prevăzut de contract - 251 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, a precizat Sefcovic. Diferenţa provine de la o scădere a taxelor aferente exporturilor ruseşti.

Ucraina s-a angajat să cumpere două miliarde de metri cubi de gaze naturale în vederea stocării lor subterane, în octombrie, a precizat comisarul european, adăugând că Guvernul de la Kiev a deblocat suma de 500 de milioane de dolari pentru Naftogaz în acest scop.

Comisia Europeană s-a angajat, la rândul ei, să ajute la organizarea finanţării necesare a achiziţiilor Ucrainei de gaze naturale pentru această iarnă, prin intermediul unor "instituţii financiare europene şi internaţionale", a anunţat CE într-un comunicat.

Gazprom s-a angajat, de asemenea, să renunţe la clauza din contractul încheiat cu Naftogaz, în 2009, potrivit căreia compania ucraineană era obligată să plătească pentru un anumit volum de gaze naturale indiferent dacă le primea sau nu.

Rusia a sistat, în iulie, livrările de gaze naturale către Ucraina, după un prim eşec al celor părţi de a ajunge la un acord. Moscova şi Kievul s-au înfruntat, în trecut, pe tema preţurilor livrărilor energetice şi unor facturi neplătite.

Ucraina are nevoie să-şi umple rezervoarele cu aproximativ 19 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a ajunge fără probleme în martie, la sfârşitul iernii, potrivit Comisiei.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev se află la cel mai scăzut nivel istoric, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi din cauză că susţine rebeliunea separatiştilor proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN