Noua Comisie Europeană intră în linie dreaptă. Miercuri este votată de Parlamentul European

Monday, 25 November 2019, 16:50 Sursă: realitatea.net, Comisia Europeană, Parlamentul European

Autor: Realitatea.NET

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen mai are câteva zile până la începerea mandatului. Miercuri primește votul Parlamentului European. Consiliul Uniunii Europene a aprobat, luni, în mod formal lista celor 26 de comisari europeni care vor forma Colegiul Comisiei Europene condus de președinta Ursula von der Leyen

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, luni, în mod formal lista celor 26 de comisari europeni care vor forma Colegiul Comisiei Europene condus de președinta Ursula von der Leyen, în ceea ce reprezintă un nou pas premergător votului de miercuri din plenul Parlamentul European, când eurodeputații vor trebuie să se pronunțe privind validarea noului executiv european pentru ca acesta să își înceapă mandatul la 1 decembrie 2019.

Votul din plenul de la Strasbourg din 27 noiembrie va avea loc la prânz, după ce președintele ales von der Leyen își va prezenta echipa și programul politic în dimineața aceleiași zile.

Consiliul a adoptat lista membrilor Comisiei Europene care vor deține această poziție până la data de 31 octombrie 2024.

Cine face parte din Comisia Europeană

Președinte: Ursula von der Leyen (Germania, PPE);

Trei vicepreședinți executivi: Frans Timmermans (Olanda, PES – responsabil Pactul Ecologic European); Margrethe Vestager (Danemarca, Renew Europe – responsabil o Europă pregătită pentru era digitală); Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE – responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor și comisar pentru servicii financiare)

Cinci vicepreședinți: Josep Borrell (Spania, PES – Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate); Věra Jourová (Cehia, Renew Europe – valori și transparență); Margaritis Schinas (Grecia, PPE – promovarea modului nostru de viață european; Maroš Šefčovič (Slovacia, PES – relații interinstituționale și prospectivă); și Dubravka Šuica (Croația, PPE -Democrație și demografie).

Alți 18 comisari europeni: Johannes Hahn (Austria, PPE – portofoliul pentru buget și administrație); Didier Reynders (Belgia, Renew Europe – portofoliul pentru justiție); Mariya Gabriel (Bulgaria, PPE – portofolil pentru inovare și tineret); Stella Kyriakides (Cipru, PPE – portofoliul pentru sănătate); Kadri Simson (Estonia, Renew Europe – portofoliul pentru energie); Jutta Urpilainen (Finlanda, PES – portofoliul pentru parteneriate internaționale); Thierry Breton (Franța, Renew Europe – portofolil pentru piață internă, politică industrială, industira de apărare și spațiu); Olivér Várhelyi (Ungaria, PPE – portofoliul pentru vecinătate și extindere); Phil Hogan (Irlanda, PPE – portofoliul pentru comerț); Paolo Gentiloni (Italia, PES – portofoliul pentru economie); Virginijus Sinkevičius (Lituania, Verzii – portofoliul pentru mediu, oceane și pescuit); Nicolas Schmit (Luxemburg, PES – portofoliul pentru locuri de muncă și afaceri sociale); Helena Dalli (Malta, PES – portofoliul pentru egalitate); Janusz Wojciechowski (Polonia, ECR – portofoliul pentru agricultură); Elisa Ferreira (Portugalia, PES – portofoliul pentru coeziune și reforme); Adina Vălean (România, PPE – portofoliul pentru transporturi); Janez Lenarčič (Slovenia, Renew Europe – portofoliul pentru gestionarea crizelor); Ylva Johansson (Suedia, PES – portofoliul pentru afaceri interne).

Parlamentul European va vota o Comisie în 27, fără comisar britanic

Ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene au dat vinerea trecută undă verde pentru ca noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen să își înceapă activitatea pe 1 decembrie, după votul de validare din partea Parlamentului European care va avea loc miercuri, 27 noiembrie, la Strasbourg.

Comisia von der Leyen își va putea începe mandatul într-o formulă de 27 de comisari, fără Marea Britanie, în contextul în care guvernul de la Londra nu a respectat nici solicitările venite de la Bruxelles și nici acțiunile disciplinare lansate de Comisia Europeană pentru ca Regatul Unit să nominalizeze un comisar european.

Brexitul a fost amânat până pe 31 ianuarie, iar Londra avea termen să trimită o propunere de comisar european până la 22 noiembrie, după ce la 14 noiembrie Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Regatului Unit. Bruxelles-ul a dat astfel guvernului britanic termen până vineri la miezul nopţii să răspundă favorabil, ameninţând că în caz contrar va avansa în această procedură a cărei ultimă etapă este sesizarea Curţii de Justiţie a UE.

Lungul drum al Comisiei Europene von der Leyen

Eurodeputații au ales-o pe conservatoarea germană Ursula von der Leyen președintă a Comisiei pe 16 iulie. 

Audierile comisarilor desemnaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European au avut loc între 30 septembrie şi 8 octombrie pentru un număr de 23 de ţări.

Ultimele trei au avut loc pe 14 noiembrie, când au fost audiaţi noii candidaţi ai României, Ungariei şi Franţei, după ce primii candidaţi propuşi de cele trei state au fost respinşi în cadrul procedurii parlamentare de validare.

Acesta a fost motivul pentru care votul de învestire a Comisiei Europene a fost amânat cu o lună, iar noul executiv european nu și-a putut începe mandatul la 1 noiembrie, așa cum era planificat inițial.

România a propus patru candidați. Al patrulea a fost acceptat în final. Cei propuși de Guvernul PSD Viorica Dăncilă au fost repinși rând pe rând, Rovana Plumb, Dan Nica, Victor Negrescu. Prima propunere - Rovana Plumb, în tandem cu Dan Nica, acceptată în final doar Plumb, respinsă definitiv pe 26 septembrie. Ulterior, Viorica Dăncilă a trimis o a doua propunere, pe Dan Nica, respins inițial. Mesajul de la Bruxelles din 8 octombrie a fost fără echivoc: altă propunere, pentru că Dan Nica fusese respins. A venit momentul propunerii lui Victor Negrescu, pe 28 octombrie, respins și el. După căderea Guvernului Dăncilă,  noul Executiv liberal condus de Ludovic Orban a propus-o pe Adina Vălean, care a fost imediat acceptată de președintele ales Ursula von der Leyen. 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri