Dan Nica, refuzat de Bruxelles

Tuesday, 08 October 2019, 20:14 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Candidatura lui Dan Nica la postul de comisar european a fost respinsă de președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Comisia Europeană așteaptă o nouă propunere din partea României pentru portofoliul Transporturilor. Va fi a treia propunere.  

Candidatura lui Dan Nica la funcția de comisar european a fost respinsă, practic, a doua oară. De la început, viitorul șef al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ales-o pe Rovana Plumb, care a fost însă respinsă la audierile din Parlamentul European. Propunerea initiala trimisa de Viorica Dancila a fost perechea Rovana Plumb-Dan Nica. 

Comisia Europeană a anunțat marti că se așteaptă o nouă propunere din partea României. Procesul de selecție continuă, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, pentru Realitatea TV.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, „preşedinta Comisiei Europene nu va accepta un candidat desemnat de un prim-ministru aflat în plină procedură de destituire”. Astfel că este posibil ca Ursula von der Leyen să aștepte după moțiunea de cenzură de joi. 

Mureşan: Comisia Europeană nu acceptă un candidat desemnat de un premier în curs de destituire

În plus, Ursula von der Leyen i-ar fi transmis de la bun început Vioricăi Dăncilă că nu este de acord cu Dan Nica, însă premierul a insistat să-i transmită din nou propunerea cu numele acestuia.

Astfel ca, sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a respins și a doua propunere a României pentru postul de comisar european. Ursula von der Leyen refuză cooptarea lui Dan Nica în echipa executivului european, a confirmat, pentru Realitatea TV, purtătorului de cuvânt al C.E., Nina Andreeva.

„Pot confirma că Guvernul Român a trimis o scrisoare ieri (luni, 7 octombrie - n.r.). Această scrisoare conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către preşedintele ales al Comisiei, dar nu a fost acceptat. Echipa preşedintelui ales al Comisiei este în continuare în contact cu ambele guverne (român şi maghiar - n.r.), iar procesul (de selecţie - n.r.) continuă”, a declarat, pentru Realitatea TV, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

Practic, Comisia Europeană așteaptă acum o a treia propunere de comisar european din partea României, după ce prima candidatură, cea a Rovanei Plumb, nu a trecut de comisia JURI din motive de integritate, iar Dan Nica a fost din nou „refuzat”.

Procedural, Ursula von der Leyen trebuia să decidă dacă acceptă nominalizarea lui Dan Nica, pentru ca mai apoi să propună comisiilor de specialitate din Parlamentul European audierea acestuia.

Într-o discuție telefonică avută cu Viorica Dăncilă chiar în timpul ședinței Comitetului Executiv al PSD de săptămână trecută, von der Leyen i-ar fi transmis acesteia să propună și o femeie.

Dăncilă s-a conformat și a anunțat CEx-ul că are și o variantă de rezervă, în persoana Gabrielei Ciot, secretar de stat din MAE. Dar la Bruxelles a fost înaintată oficial doar propunerea lui Dan Nica.

Dăncilă nu a trimis la Bruxelles propunerea de rezervă a PSD pentru comisar european, Gabriela Ciot

La sfârșitul săptămânii trecute, Dăncilă anunța că Dan Nica este a doua propunere și că nu va nominaliza o femeie, sugerând că nu va ține cont de egalitatea de gen dorită de președintele ales al Comisiei Europene.   

Intr-un interviu la România TV, Dăncilă o atenționa, vineri, pe von der Leyen pentru insistența cu care cere egalitate de gen în componența viitoarei Comisii Europene. Premierul României anunța practic că nu va ține cont de condiția egalității de gen dorite de Bruxelles.

Doamna preşedinte a Comisiei Europene a spus că vrea egalitate de gen. A venit la început cu 50-50 la sută. După ce au fost respinși nu putem să cerem unei țări să nominalizeze de două ori o femeie. Noi ne-am conformat și am nominalizat. Acum putem să nominalizăm și un bărbat, și o femeie”, a spus, vineri, Dăncilă. 

Dăncilă: „Și unui bebeluș, dacă e propus de PSD pentru comisar european, i se va găsi un defect”

Calendarul anunțat pentru formarea viitoarei Comisii de la Bruxelles prevede ca până la sfârșitul acestei săptămâni să se încheie audierile comisarilor propuși de statele membre în comisiile din Parlamentul European. 

La 15 octombrie, Conferința președinților de comisie va evalua rezultatul tuturor audierilor și va transmite concluziile sale Conferinței președinților. Se va efectua evaluarea finală și se va decide dacă vor fi închise audierile în ședința Conferinței președinților din 17 octombrie.

Peste două săptămâni este programat votul în plenul Parlamentului European pentru Ursula von der Leyen și întreaga sa echipă.

Finalul procedurii prevede că întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie supusă votului unic de aprobare din partea Parlamentului European, în cadrul sesiunii plenare din 21-24 octombrie. Comisia completă trebuie să fie aleasă cu majoritatea simplă a voturilor exprimate în plen, prin apel nominal. Se estimează că votul va avea loc pe 23 octombrie.

În final, noua Comisie Europeană este numită oficial de către Consiliul European, în urma unui vot cu majoritate calificată.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ