Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Președintele Iohannis a ajuns în Israel. S-a întâlnit cu omologul său Reuven Rivlin

Sunday, 06 March 2016, 14:11 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE 10.00. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în debutul întâlnirii cu omologul său: "Sunt încrezător în relaţia de prietenie dintre ţările noastre cu o tradiţie de peste 68 de ani".

UPDATE 18.00 Șeful statului efectuează până vineri o vizită de stat în Israel și Palestina, aceasta fiind prima vizită de stat de la începutul mandatului său. Luni dimineață, șeful statului va fi primit de către omologul său israelian, Reuven Rivlin, la reședința prezidențială "Beit Hanasi". Cei doi oficiali vor avea convorbiri oficiale și vor susține o declarație de presă comună.

Ulterior, președintele Iohannis se va întâlni la sediul guvernului israelian cu premierul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, cu care va susține declarații de presă comune și va avea convorbiri tete-a-tete. De asemenea, șeful statului va participa la un dejun oferit de premierul israelian. Luni, șeful statului și soția sa Carmen Iohannis se întâlnesc și cu patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea.

După întrevedere, aceștia se vor deplasa spre Biserica Sfântului Mormânt, pe care o vor vizita. La sfârșitul zilei, președintele Iohannis și soția sa vor participa la dineul de stat oferit de omologul său israelian și soția sa. Marți, șeful statului și soția sa merg la Cimitirul eroilor israelieni, unde va fi depusă o coroană de flori la mormântul lui Theodor Herzl. De asemenea, președintele Iohannis va vizita Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului "Yad Vashem", după care va susține o scurtă declarație de presă.

Președintele Iohannis va avea marți convorbiri cu liderul opoziției parlamentare, președintele Partidului Muncii, Isaak Herzog, și cu președintele Knessetului, Yuli Edelstein.

El va vizita marți, împreună cu soția sa, Așezământul Bisericii Ortodoxe Române. Miercuri, șeful statului va merge la Zidul Plângerii și se va întâlni, la Ierusalim, cu comunitatea israeliană de origine română. Joi, președintele Iohannis va merge în Palestina, unde se va întâlni cu președintele Mahmoud Abbas cu care va avea convorbiri tete-a-tete și va susține o declarație comună de presă. Șeful statului va participa și la un dejun oferit de președintele Palestinei.

El a anunțat pe 3 martie această vizită de stat, precizând că a fost stabilită de câteva luni de zile și nu poate fi contramandată, în contextul în care l-a delegat pe premierul Dacian Cioloș să participe la Bruxelles pentru a participa la reuniunea UE-Turcia și la summitul informal al membrilor Consiliului European. Șeful statului a arătat că discuțiile au scopul de a îmbunătăți relația dintre România și Israel, indicând că sunt foarte multe domenii în care există colaborări bune.

Din delegația care îl însoțește pe președintele Iohannis în deplasarea externă fac parte miniștrii Educației, Adrian Curaj, și de Externe, Lazăr Comănescu, și consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Andrei Muraru, Leonard Orban, Ion Oprișor și Sergiu Nistor.

 Ce spunea Iohannis despre vizită

"Voi avea cel puţin o întâlnire cu diaspora noastră din Israel şi voi avea discuţii, cred eu foarte bune, care au scopul de îmbunătăţi relaţia dintre România şi Israel", preciza joi preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă, susţinută la Palatul Cotroceni, scrie Mediafax. 

"Sunt foarte multe domenii în care avem colaborări bune, în care avem abordări comune. Cu această ocazie, voi face o vizită la Autoritatea din Palestina şi voi avea o întâlnire cu Preşedintele Autorităţii", a mai precizat şeful statului.

Iohannis a mai spus că vizita de stat a fost stabilită cu multe luni în urmă şi, din aceste motive, nu a putut amâna delegaţia pentru a participa la reuniunile de la Bruxelles. Astfel, l-a mandatat pe premierul Dacian Cioloş, pentru a reprezenta România, luni, la două întâlniri care vor avea loc la Bruxelles:summit-ul liderilor europeni cu Turcia, şi o întâlnire informală a liderilor din Consiliul European, reuniuni la care se va discuta despre problema migraţiei.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ