Rusia este interesată de posibilitatea producției în comun de vehicule aeriene fără pilot (UAV) cu Turcia. Potrivit Daily Sabah, președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, că Moscova este interesată să lucreze cu Baykar Makina , producătorul dronei de luptă Bayraktar TB2. Solicitarea lui Putin a fost discutată la o ședință a Partidului Justiție și Dezvoltare, aflat la guvernare.
Bayraktar TB2 și-a câștigat notorietatea pentru a contracara cu succes echipamentele militare rusești: dronele au fost folosite împotriva forțelor susținute de Rusia în Siria și Libia și au ajutat Azerbaidjanul să câștige războiul din Nagorno-Karabah. Forțele armate ucrainene le-au folosit pentru prima dată în octombrie 2021 și apoi și-au extins utilizarea când armata rusă a invadat țara.
Directorii companiei producătoare nu vor să vândă tehnologia rușilor
Întrebat de CNN International dacă Baykar Makina va vinde Bayraktar TB2 Rusiei, CEO-ul companiei Haluk Bayraktar a spus că Moscova nu a primit dronele și nu le va primi în viitor.
„Nu am face niciodată așa ceva. Pentru că sprijinim rezistența Ucrainei, suveranitatea și independența acesteia”, a spus el.
El a adăugat că Bayraktar TB2 a devenit un simbol al rezistenței Ucrainei și că producătorii sunt mândri că fac parte din acesta.
În acest moment, drona TB2 este în serviciu în peste 20 de țări. Este o dronă de luptă cu o anvergură a aripilor de 12 metri, care poate decola la o înălțime de 7.620 de metri și apoi se poate infiltra ușor în pozițiile inamice, distrugându-le cu bombe perforatoare ghidate cu laser.
„Rusia nu are propriile drone de acest nivel: avem doar o mulțime de dispozitive mici ușoare, cu o utilizare largă a componentelor importate”, a declarat Konstantin Makienko, director adjunct al Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor (CAST).
„De mai bine de un deceniu, Luch Design Bureau a lucrat la rafinarea unui dispozitiv Corsair destul de simplu, care se află de fapt la nivelul tehnic al dispozitivelor israeliene din anii 1980. Iar programul de creare a unei drone grele „Altair” la Kazan a dus, de fapt, la o dispută nesfârșită în jurul acestui proiect și a dosarelor în instanță”, spune Makienko.
De la invazia rusă, Ucraina a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători ai Bayraktar, după ce a adoptat 50 de vehicule de la începutul anului, Kievul a mai comandat zeci.
Baykar Makina a donat drone Kievului de două ori, după ce rezidenții din Lituania și Ucraina au organizat două campanii mari de finanțare participativă pentru a le cumpăra.
Baykar este condus de o familie de antreprenori, un tată și trei fii. Unul dintre fii, Selcuk Bayraktar, este ginerele președintelui Turciei.