Europene 2019. Sondajul care răstoarnă toate calculele înaintea europarlamentarelor

Wednesday, 17 April 2019, 12:00, Sursă: REALITATEA.NET

Europene 2019. Soarta alegerilor europarlamentare din luna mai nu este încă stabilită, mulți alegători fiind indeciși.

Adaugă părerea ta

Europene 2019. Un raport al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) realizat pe baza sondajelor realizate în 14 state UE arată că o mare parte a electoratului este nehotărât și migrează între partidele de stânga sau de dreapta, cu puțin timp înaintea alegerilor din mai, notează Politico.eu.

Potrivit studiului, 42% dintre alegători sunt deciși să voteze la alegerile europene 2019, iar dintre aceștia, 70%, adică în jur de 100 de milioane, nu sunt hotărâți să susține un partid anume.

Raportul think-tankului arată că migrația nu este neapărat tema centrală a alegerilor, chestiuni precum corupția, radicalismul islamic, sănătatea, economia și nivelul de trai fiind de asemenea importante pentru alegători. 

Extrema-dreaptă franceză vrea să demanteleze UE din interior. Și zboară în sondaje 

Afirmația potrivit căreia alegerile europene 2019 ar fi o luptă între susținătorii UE și euroscpetici este și ea parțial adevărată. Studiul spune că electoratul este dispus să voteze cu politicienii pe care îi consideră agenți credibili ai schimbării în chestiunile de care sunt interesați. 

Potrivit studiului ECFR, electoratul european nu gravitează către extreme, așa cum s-ar fi crezut, ci mai degrabă este confuz, mișcându-se în fiecare direcție, între stânga și dreapta, între mainstream și populism.

Datele, spun autorii raportului, oferă o oportunitate reală partidelor din centrul scenei politice să se reconecteze cu alegătorii pe care mulți comentatori îi cred pierduți către partidele populiste și extremiste.