Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dodon convoacă Consiliul Suprem de Securitate după expulzarea diplomaților ruși. Pe cine acuză

Tuesday, 30 May 2017, 19:23 Sursă: Agerpres

''Acțiunile împotriva Federației Ruse nu vor fi trecute cu vederea. Este o provocare directă în adresa potențialului parteneriat strategic între țările noastre precum și împotriva restabilirii relațiilor moldo-ruse, care are loc în ultimele luni. Am dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate, imediat după ce voi reveni de la Sankt-Petersburg, pe marginea subiectului dat'', a menționat Dodon în mesajul său.

''Niciodată în ultimii 25 de ani, chiar și în cele mai complicate situații de conflicte interne sau geopolitice, guvernarea de la Chișinău nu și-a permis un gest atît de ostil în adresa Federației Ruse'', a adăugat el.

''Este și un atac la adresa președintelui, dar și o tentativă de a provoca măsuri similare de răspuns din partea Federației Ruse, o tentativă de a discredita instituția prezidențială'', continuă Dodon în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

''Toate aceste provocări ale Partidului Democrat și curatorilor din vest, care au decis sa escaladeze situația — nu vor trece. Sîntem gata pentru orice scenarii. Avem suportul poporului țării în acest sens'', a încheiat el.

Potrivit Radio Chișinău, președintele Dodon a vorbit și la o conferință de presă despre o ''încercare a Partidului Democrat de a discredita instituția prezidențială'' pentru că, în opinia sa, ''ratingul președintelui este ridicat, în timp ce cel al Partidului Democrat este în cădere''.

''Acest lucru se face de către cei de la guvernare — Partidul Democrat, președintele acestui partid (Vlad Plahotniuc — n.red.), pe de o parte, și împreună cu Occidentul. Problema guvernării este aceea ca crește ratingul președintelui, încrederea în instituția prezidențială este în creștere, dar democrații scad. Ce trebuia sa facă în cazul acesta? Sa meargă la provocări, la crearea de probleme, ca sa-l pună pe președinte în situație dificilă'', a spus Dodon la conferința de presă, anunțând de asemenea că după ce va reveni din vizita de la Sankt Petersburg va cere SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova) și ministrului de externe să-i prezinte rapoarte.

În primul său mesaj postat pe Facebook după anunțul de luni privind declararea celor cinci diplomați ruși persona non-grata, Dodon a calificat drept ''revoltător'' acest gest al guvernului de la Chișinău, pe care l-a acuzat că ''a acceptat să se implice în jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxelles-ului și ale Washington-ului în regiune'' și că a ''făcut un gest urât, care nu va trece fără consecințe negative''.

Igor Dodon va participa pe 1 și 2 iunie la Forumul Economic Internațional care se va desfășura la Sankt Petersburg. Potrivit agenției RIA Novosti, el speră să discute acolo această chestiune cu omologul său rus Vladimir Putin.Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN