Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Președintele Ucrainei cere dizolvarea Curții Constituționale după invalidarea mai multor legi anticorpție

Friday, 30 October 2020, 21:43 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Solicitarea vine după ce, joi, în ședința Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare, Zelenski a catalogat decizia Curții Constituționale drept o ”ameninţare pentru securitatea naţională” și a cerut anchetarea circumstanţelor în care a fost luată.
De asemenea, la o reuniune cu ambasadorii din țările G7, care se declaraseră ”alarmați” de decizia instanței, Șeful administraţiei prezidențiale, Andri Iermak, citat de Agerpres, a evocat o ”ingerinţă externă” în activitatea Curţii. ”Preşedintele nu se va opri pe calea reformelor şi a luptei împotriva corupţiei", a dat asigurări acesta.

Miercuri, Curtea Constituțională a invalidat o parte din legile anticorupție, motivând să sunt prea severe. 
Unul dintre articolele vizate introducea răspunderea penală în cazul informațiilor false din declarațiile de avere, un delict pasibil până în prezent de o pedeapsă de doi ani de închisoare. În urma invalidării, organismul anticorupţie NAZK nu va mai avea dreptul să controleze acurateţea acestor informații publicate online. Accesul public liber la declaraţiile de avere ale oficialilor a fost declarat, de asemenea, ilegal. 

Demersul Șefului statului a fost criticat de Președintele Curții Constituționale, Oleksandr Tupitski, care l-a acuzat că vrea să pună botniţă instituţiei. Mai mult, spune acesta, proiectul de lege conţine ”semnele unei lovituri de stat”. "Obiectivul acesteia este de a crea o curte obedientă", a adăugat magistratul. Proiectul prezidențial a fost criticat și de opoziţie şi mai mulți experţi, argumentând că în Constituție nu este prevăzută posibilitatea destituirii judecătorilor printr-un vot parlamentar şi nici anularea deciziilor instanței. 

Decizia Curții Constituționale ar putea afecta însă și acordul cu FMI, în valoare de cinci miliarde de dolari, semnat de guvern în iunie pentru a combate efectele pandemiei. Fondul condiționează alocarea banilor de adoptarea unor reforme mai profunde pentru combaterea corupției.

 

 

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL