Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Veste bună: Medicamentele antivirale folosite în tratarea coronavirusului la pisici pot fi eficiente şi în cazul oamenilor

Sunday, 30 August 2020, 16:46 Sursă: realitatea.net

Autor: Ioana Stanescu

 

Este vorba despre antiviralul utilizat pentru tratarea coronavirusului pisicii funcționează de asemenea împotriva SARS-CoV-2, susțin cercetătorii de la Universitatea din Alberta.

„În doar două luni, rezultatele noastre au arătat că medicamentul este eficient în inhibarea replicării virale în celulele cu SARS-CoV-2", a spus Joanne Lemieux, profesor de biochimie la Facultatea de Medicină și Stomatologie.

„Este foarte probabil ca acest medicament  să funcționeze la oameni, așa că suntem încrezători că va fi un tratament antiviral eficient și pentru pacienții cu COVID-19”.

Joanne Lemieux a spus că atunci „când a apărut actualul focar SARS-CoV-2, am decis să testăm acest medicament felin pentru a vedea dacă va funcţiona cu virusul actual care circulă.”

Studiul privind tratamentul coronavirusului cu un medicament folosit în tratarea SARS-CoV-2 la oameni a fost făcut de Universitatea din Alberta şi a fost publicat deja în revista Nature Communications, potrivit Sciencedaily.com 

La începutul anului, după ce pandemia a ajuns și în Europa, tratamentul bazat pe antiviralele folosite de veterinari pentru tratarea coronavirusurilor la pisici era privit cu scepticism.

Medicamentul antiviral este un inhibitor de protează care interferează cu capacitatea de replicare a unui virus și oprește astfel o infecție. Proteazele sunt implicate în funcționarea multor procese în  organismul uman și sunt multe tratamente eficiente bazate pe reacția acestor enzime, de la tensiunea arterială ridicată la cancer și HIV.

Joanne Lemieux, coautoare a studiului,  spune că medicamentul a fost iniţial dezvoltat pentru a preveni infecţia cu coronavirus la pisici. 

Medicamentul antiviral a fost studiat pentru prima dată la Universitatea din Alberta în urma epidemiei SARS izbucnite în 2003. Inhibitorul de protează a fost dezvoltat în continuare de cercetătorii veterinari care au arătat că vindecă o boală care este fatală la pisici.

Astfel că cercetătorii pot trece direct la studiile clinice, odată ce medicamentul a fost deja utilizat în tratarea pisicilor şi a fost eficient în prevenirea replicării virusului în celule. Medicamentul va putea fi utilizat ca antiviral în cazul pacienţilor cu coronavirus după ce se va obține aprobarea pentru testare.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL