Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

FOTO EXCLUSIV Marcel Ciolacu, FĂRĂ REGULI pe timp de epidemie. Liderul PSD, surprins alături de 10 persoane la o masă, într-un restaurant

Saturday, 24 October 2020, 23:42 Sursă: Realitatea PLUS

Autor: Ioana Stanescu

 

Marcel Ciolacu recidivează în nerespectarea regulilor pe timp de epidemie COVID-19! Liderul PSD a fost surprins în seara de sâmbătă, la masă, alături de alte zece persoane, la restaurantul pensiunii „Țara Luanei” din Sărata Monteoru, județul Buzău, potrivit relatării reporterului Realitatea PLUS Mioara Costin.

Imaginile au fost difuzate, în exclusivitate de Realitatea PLUS, sâmbătă seara.

După cum se observă din imagini, in total sunt 11 persoane la masă, fără să fie respectată nicio regulă de distanțare socială. Pot fi recunoscuți cu ușurință Marcel Ciolacu și fostul premier Mihai Tudose, care stau unul lângă altul. 

Persoanele care stau la masă nu poartă mască, iar numărul persoanelor nu este cel pe care îl prevede Hotărârea de Guvern prin care s-a prelungit starea de alertă la nivel național. Este vorba de Hotărârea nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial nr. 945 din 14 octombrie 2020.

Potrivit art. 6, alin 5, este permisa „participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”.

Legea 55/2020 prevede si anumite sanctiuni pentru nerespectarea regulilor, și anume de amenzi de până la 2.000 de lei, potrivit art.  65 lit. h.

Prima reacție din PSD după difuzarea fotografiei, exclusiv la Realitatea PLUS, cu președintele partidului, Marcel Ciolacu, surprins încălcând regulile de protecție împotriva coronavirusului, a venit din partea purtătorului de cuvânt. Lucian Romașcanu a declarat sâmbătă seara, la Realitatea PLUS, că „lucrurile nu au stat chiar așa” cum se observă în fotografie. Totodată, acesta a menționat că regretă incidentul și că mesajul pentru populație este să se respecte regulile de protecție date de autorități pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.

Citește Primele explicații din PSD după difuzarea, la Realitatea PLUS, a fotografiei în care Marcel Ciolacu a fost surprins încălcând regulile anticoronavirus

De câte ori a încălcat Marcel Ciolacu regulile în timpul epidemiei de coronavirus

Pe 18 mai 2020, Marcel Ciolacu nu a purtat mască de protecție în plenul Parlamentului. A doua zi a declarat că nu a purtat mască din cauza unei deviații de sept descoperite la un control medical de rutină. 

Acesta a vorbit la microfon, fără mască, la „Ora premierului” din 18 mai. Ludovic Orban, prezent la ședința deputaților, i-a făcut observație lui Marcel Ciolacu să poarte mască. Acesta s-a scuzat după o zi că nu a purtat mască pentru că are deviație de sept. Regula purtării măștii în spații închise era  obligatorie din momentul intrării în stare de alertă, la 15 mai, după ridicarea stării de urgență de 60 de zile.

Citește și Marcel Ciolacu, fără MASCĂ în Parlament! Microfon dezinfectat după discursul lui

„Sub formă de glumă, am vrut să transmit că am o suferinţă la nas şi… o să lămurim lucrurile. Am o deviaţie de sept depistată în urma unui control medical efectuat cu ocazia leşinului. Am făcut şi acest control medical”, declara pe 19 mai, Marcel Ciolacu,  înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, după ce a fost întrebat de jurnaliști de ce nu a purtat mască în Parlament.

Pe 23 mai 2020, la numai câteva ore după publicarea ordinului de ministru care instituia obligativitatea purtării măștii, liderul social-democrat a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care apare alături de 10 colegi de partid, toți fără mască. ,,Împreună cu prietenii și colegii mei din Moldova", a descris Ciolacu fotografia în care apar, printre alții, Ionel Arsene (Neamț), Marian Oprișan (Vrancea) și Dumitru Buzatu (Vaslui). 

Citește și Ciolacu, poză de grup cu liderii PSD cărora nu le place masca

Pe 5 iunie 2020, Marcel Ciolacu l-a criticat pe Ludovic Orban pentru că n-a respectat regulile de protecție după ce a apărut fotografiat fără mască și fumând, contrar recomandărilor făcute chiar de Guvern pentru stoparea răspândirii coronavirusului. Ciolacu declara atunci că premierul și-a pierdut credibilitatea în fața românilor din cauza ipostazelor în care apărea. Marcel Ciolacu spunea la acea dată că, dacă ar fi fost fotografiat într-o ipostază precum Ludovic Orban, fără mască, în plină epidemie de coronavirus, și-ar fi dat demisia imediat.

Citește și Marcel Ciolacu spune că ar fi demisionat „în secunda doi” dacă ar fi fost surprins ca Ludovic Orban, fără mască

La sfârșitul lunii mai, în spaţiul public a apărut o fotografie făcută într-un birou din Palatul Victoria cu Ludovic Orban şi ministrul Bogdan Aurescu care fumează, alături de ei fiind şi miniştrii Lucian Bode şi Virgil Popescu care nu poartă măşti. Singura care poartă mască este vicepremierul Raluca Turcan, cu mențiunea că masca nu-i acoperea nasul și gura, ci era lăsată pe bărbie. Întâlnirea a avut loc de ziua de naștere a premierului Orban, după cum a recunoscut, ulterior, chiar el. Ludovic Orban a împlinit 57 de ani pe 25 mai.

Pe 18 iunie 2020, Ciolacu a condus ședința plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului fără să poarte masca de protecție. Liderul PSD și-a motivat decizia de a nu purta masca prin faptul că nu putea vorbi cu masca pe nas și gură. El a spus că are o deviație de sept.

"Cu permisiunea dvs. o sa va rog sa observați că la prezidiu poarta toți măști, eu o sa-mi permit să... că nu pot vorbi",  afirma Ciolacu în timp ce și-a îndepărtat masca de protecție.

Ceilalți parlamentari aflați alături de Ciolacu, la prezidiu, între care și colegul său de partid, senatorul Robert Cazanciuc, au purtat masca de protecție.

Citește și Marcel Ciolacu, fără mască de protecție la tribuna Parlamentului

Ulterior, pe 6 iulie 2020, Marcel Ciolacu a ajuns la tribuna Camerei Deputaților cu masca pe față, dar și-a scos-o înainte să înceapă să vorbească, spunând "O să șteargă microfonul, să nu fie probleme".

Citește și Marcel Ciolacu și-a dat jos masca: "O să șteargă microfonul, să nu fie probleme"

La recepția organizată, pe 14 iulie 2020, la Ambasada Franței, cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Franceze, Marcel Ciolacu a fost singura personalitate care nu a purtat mască de protecție. Acesta a avut o mască, dar a ținut-o în mână, ascultând, de pe scaun, discursurile oficiale. În această perioadă, toți cei din jurul lui Marcel Ciolacu, aflați pe scaune la distanță, s-au protejat, cu mască, potrivit măsurilor sanitare pentru prevenirea infectării cu COVID-19.  

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL