Eugen Tomac, despre asumarea răspunderii pe buget: „Guvernul Orban nu are majoritate în Parlament”

Monday, 23 December 2019, 11:28 Sursă: RFI

 

„S-a creat o majoritate de conjunctură, care a dat jos fostul Guvern și premierul Ludovic Orban a luat această decizie de a-și asuma bugetul, tocmai pentru că nu există o coeziune foarte puternică în rândul partidelor care susțin actualul Cabinet”, a explicat Tomac la RFI.

Eugen Tomac a adăugat că ar prefera calea dezbaterii în Parlament, pentru Legea bugetului, însă în cazul de față, majoritatea parlamentară nu este foarte puternică.

„Este un demers destul de riscant, având în vedere că discutăm despre legea bugetului, iar bugetul țării totdeauna a fost dezbătut în Parlament. Mai mult decât atât, cred că este esențial să-i lăsăm Parlamentului dreptul de a dezbate. Însă avem aici o situație inedită și anume s-a creat o majoritate de conjunctură, care a dat jos fostul Guvern și premierul Ludovic Orban a luat această decizie de a-și asuma bugetul, tocmai pentru că nu există o coeziune foarte puternică în rândul partidelor care susțin actualul Cabinet. De principiu, sunt de părere că bugetul trebuie dezbătut în Parlament și asumat prin vot. În situația de față, încerc să-l înțeleg pe premier, care aplică această formulă care este permisă de Constituție, de a-și asuma răspunderea pe buget”, a explicat Tomac la RFI.

„Au depus foarte multe amendamente colegii mei, a existat o echipă de negociere, care s-a întâlnit și cu premierul Orban, dar pentru noi, prioritățile au fost legate de infrastructură (...). Colegii mei au depus amendamente pentru a se aloca resurse, astfel încât proiectul autostrăzii Unirii Tg. Mureș-Iași să fie inclus în proiectul de buget, au propus amendamente pentru ca autostrada Ploiești-Brașov să nu mai fie trecută doar la capitolul de bune intenții și obiective asumate, dar nefinanțate”, a declarat liderul PMP, Eugen Tomac, luni, pentru RFI.

Guvernul analizează, în ședința de luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și modificările la OUG 114.

PMP a depus mai multe amendamente la proiectul de buget pe 2020, care vizează în special infrastructura, mai ales finanțarea autostrăzii Unirii, a anunțat Tomac la RFI

 USR a trimis Guvernului PNL peste 60 de amendamente la legea bugetului pentru 2020, care vizează tăierea fondurilor pentru academiile de știință, suplimentarea investițiilor în educație și infrastructură, dar și creșterea transparenței instituționale și digitalizarea.

USR a trimis Guvernului PNL peste 60 de amendamente la legea bugetului

Amendamentele PSD la proiectul de modificare a OUG 114. Social-democrații au uitat ce au lăsat în urmă și pun tunurile pe Guvernul PNL. Fostul ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu, a dezvăluit, luni, într-o conferință de presă „bombele” din Legea bugetului propusă de Guvernul liberal Orban. 

PSD uită ce a lăsat în urmă și atacă Guvernul Orban pentru „bombele” din buget

Printre propunerile partidului se numără majorarea din 2020, a indemnizației sociale pentru pensionari cu 10%, ajungând astfel la 775 de lei. Totodată, PSD solicită majorarea indemnizației de merit cu 7,2%, ajungând la 6690 lei. PSD susține că „bombele” sunt în modificarea OUG 114. Suciu a mai spus că ratele românilor vor crește începând de anul viitor. Totodată, reproșează Guvernului cele mai mari tăieri la Sănătate și Educație. 

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL