Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

COD ROȘU emis de autorități - Pericol de inundații - Ce zone sunt vizate

Tuesday, 05 January 2021, 06:10 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Istratie Dan

Hidrologii au emis, marți dimineață, începând cu ora 01.15, o avertizare cod roșu de inundații și creșterea debitelor peste limita de pericol pe răul Lotru, în județul Vâlcea.

Potrivit avertizării, că urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pe răul Lotru în aval de Brădișor.

Avertizarea este valabilă până marți la ora 12.00.

Tot în această noapte a mai fost emisă o avertizare cod roșu și pentru răul Motru în județele Gorj și Mehedinți.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a transmis că vor fi înregistrate inundații, scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol în bazinul răului Motru, amonte S.H. Broșteni.

Avertizarea a intrat în vigoare la ora 02:35 și este valabilă până la 12.00.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi dimineaţa, avertizări Cod portocaliu de inundaţii, valabile pe râuri din patru judeţe, până la ora 12:00.

Potrivit sursei citate, ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpada, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Inundaţie pe râul: Lotru - bazin aval Ac. Brădişor (judeţul Vâlcea), pe râurile din bazinul hidrografic Jiul de Vest - bazin amonte S.H. Iscroni (judeţul Hunedoara) şi pe râul Motru - bazin aval S.H. Târmigani - amonte confluenţă cu râul Coşuştea (judeţele Gorj şi Mehedinţi).

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognozele hidrologice pentru fenomen imediate. 

Luni a fost emisă o avertizare cod portocaliu și cod galben, valabilă până joi după-amiază, pentru mai multe bazine hidrografice din toată țară.

În intervalul 04.01.2021 ora 18:00 - 05.01.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna - afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Caraș Severin), Jiu - afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu - amonte S.H. Rovinari, Gilort - bazin amonte S.H. Tg. Cărbunești (județul Gorj), Motru - bazin amonte S.H. Tarmigani, (județele: Gorj și Mehedinți), Cosustea (județul Mehedinți), Oltet - bazin superior (județele: Gorj și Vâlcea), Olt - afluenții aferenți sectorului aval confluența Lotru - amonte Ac Ionesti (județele: Vâlcea și Argeș), se arată în avertizarea emisă de INGHA.

Alte articole din: VREMEA
Alte articole din: VREMEA