Coronavirus - România: 35003 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce cadouri au primit de Crăciun astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională

Thursday, 24 December 2015, 16:59 Sursă: REALITATEA.NET

Capsula Progress 62P, care a decolat, luni, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, s-a conectat în regim automatizat la modulul Pirs al ISS, miercuri, la ora 10.27 GMT, după un zbor pe orbită care a durat două zile. După realizarea tuturor manevrelor de verificare, uşile care separă capsula de ISS au fost deschise, permiţând accesul astronauţilor la bordul vehiculului de tip cargo.

Luni, astronautul britanic Tim Peake - căruia britanicii îi spun, cu simpatie, "Major Tim" (parafrază după Major Tom, un astronaut fictiv, devenit celebru graţie unor cântece lansate de David Bowie, n.r.) - a participat la o misiune specială, realizând o ieşire pe orbită, pentru a repara un utilaj cu rol esenţial în procesul de conectare la ISS a capsulelor spaţiale.

Alţi doi astronauţi, americanii Scott Kelly şi Tim Kopra, au reuşit să deblocheze, să deplaseze pe o distanţă de câţiva centimetri şi să plaseze în poziţia corectă, în afara avanpostului orbital, un element al braţului robotizat al ISS, folosit la prinderea capsulelor, pentru ca vehiculul Progress 62P să se poată conecta cu succes la staţie.

Tim Peake a ajuns pe 15 decembrie, după un zbor cu o capsulă Soyuz, la bordul ISS, unde va efectua o misiune de şase luni. El a devenit primul astronaut britanic care a ajuns în spaţiu, după Helen Sharman, care a petrecut o săptămână la bordul fostei staţii spaţiale ruseşti Mir.

Potrivit agenţiei spaţiale ruse (Roscomos), citată de Mediafax, vehiculul de tip cargo Progress 62P a avut la bord o încărcătură de 2,436 de kilograme, conţinând alimente, apă, carburant, materiale ştiinţifice şi oxigen.

Acest vehicul din gama Progress a trecut de curând printr-un proces de modernizare. Vehiculul conţine un nou panou de comandă, un nou sistem de telemetrie şi o versiune îmbunătăţită a radarului Kurs. Kurs este sistemul utilizat pentru a determina poziţia relativă a unui vehicul spaţial faţă de ISS în timpul manevrelor de apropiere şi conectare la staţie.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE