Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mesaj al ambasadorilor: România trebuie să mai facă eforturi pentru a consolida statul de drept

Monday, 08 December 2014, 18:47 Sursă: REALITATEA.NET

"Aniversăm, în acest decembrie, 25 de ani de democraţie în România. În această perioadă s-au realizat progrese semnificative, vizibile mai ales în organizarea, în mod repetat, de alegeri libere şi corecte, îmbunătăţirea nivelului de trai, aderarea la UE şi NATO. România are sisteme bine dezvoltate, legislaţie şi instituţii care servesc la sporirea transparenţei, prevenirea şi pedepsirea actelor de corupţie şi promovarea pieţelor bazate pe reguli. Aceste sisteme modelează regulile conform cărora ar trebui să funcţioneze societatea şi generează consecinţe pentru cei care nu le urmează", se arată în "mesajul de încurajare", transmis românilor, luni, de către însărcinatul cu afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson, ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

În acest sens, cei trei diplomaţi atrag atenţia că, în pofida progreselor, "sistemul se confruntă în continuare cu provocări considerabile, de la atacuri în presă la adresa judecătorilor şi procurorilor, până la legislaţie netransparentă care se schimbă frecvent fără consultarea părţilor interesate".

"Românii şi-au demonstrat deja hotărârea de a fi implicaţi în viitorul politic al ţării lor, de exemplu prin rata de participare de 64% la alegerile prezidenţiale de luna trecută. Ei ştiu că drumul înainte necesită implicare pe fiecare front, fie prin intermediul administraţiei publice, al societăţii civile sau al sectorului privat, fie în chestiuni precum buna guvernare, independenţa sistemului judiciar sau responsabilitatea socială corporativă", mai scriu cei trei, care le transmit românilor că "trebuie să mai facă eforturi pentru a consolida statul de drept la fiecare nivel al societăţii şi pentru a se asigura că nimeni nu este mai presus de lege", se mai precizează în cadrul mesajului.

 

Mai multe pe Mediafax.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ