Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mark Taplin: Alegerea lui Iohannis a fost o declarație foarte puternică despre România în Europa

Tuesday, 24 March 2015, 21:46 Sursă: REALITATEA.NET

"Ceea ce a realizat România în 20-25 de ani să treacă de la o situație foarte dificilă la sfârșitul anului 1989 și până unde ați ajuns astăzi, în 2015, membri ai NATO și ai Uniunii Europene este remarcabil. Românii ar trebui să se simtă cel puțin optimiști, trebuie să priviți viitorul cu optimism pentru că ați făcut pași importanți", a declarat Mark Taplin, în cadrul emisiunii Ambasador România, moderată de Alexandru Cumpănașu.

Cu toate acestea, Mark Taplin a punctat că există anumite "întrebări care persistă în cazul României", însă a subliniat că alegerea președintelui Klaus Iohannis "a spus foarte multe despre România" și a transmis un mesaj puternic "în Europa și dincolo de ea".

"Îndoieli legate de corupție, de transparență, chestiuni despre care vorbea și fostul ambasador Michael Guest. Dar cred că alegerea președintelui Iohannis a fost o declarație foarte puternică despre România în Europa și dincolo de ea. A spus foarte multe despre România și anume că sunteți dispuși să alegeți pe cineva care a fost primar cu un istoric foarte convingător, dar nu a deținut o funcție națională și care provine dintr-o minoritate, așa cum și alegerea lui Barack Obama a transmis un mesaj puternic despre Statele Unite, un mesaj pozitiv, așa cred că și România a transmis ceva pozitiv prin aceste alegeri. Acest lucru plus faptul că există o colaborare de câțiva ani în domeniul apărării, al diplomației, al poliției, România și-a consolidat credibilitatea. Rămâne sectorul economic unde mai sunt multe lucruri de făcut", a adăugat Mark Taplin.

 

Întrebat cum consideră că va trebui să fie viitorul ambasador, pentru a gestiona o perioadă complicată pentru România, Mark Taplin a afirmat:

"Mă bucur să spun că nu știu. Dar acesta este un subiect despre care am mai vorbit cu români, la nivel informal, în ultimele zile, cred că există niște oportunități pe care oricine, indiferent că este vorba despre un fost ambasador sau o nominalizare politică sau un diplomat de carieră, i-am avut pe toți, politicieni foarte buni, oameni de afaceri foarte pricepuți au fost numiți ambasadori, diplomați de carieră", a declarat Mark Taplin.

 

 

Mark Taplin: România a devenit cel mai important aliat NATO din sudul flancului estic

 

 

Mark Taplin, fost Însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, diplomat cu o carieră de peste 30 de ani în cadrul Departamentului american de Stat, a declarat, marți, în cadrul emisiunii "Ambasador România", moderată de Alexandru Cumpănaşu, că România a devenit cel mai important aliat NATO din sudul flancului estic. În acest sens, Mark Taplin subliniază că rolul esenţial al ţării noastre în strategia de securitate a Alianţei Nord-Atlantice este evident atât la Washington, cât şi în cancelariile europene.

 

"Convingerea Washingtonului şi a altora din perspectiva NATO este că România şi Polonia sunt cele mai importante ţări din această regiune, sunteţi pilonii strategiei de securitate a Alianţei", a declarat Mark Taplin, în emisiunea Ambasador România, moderată de Alexandru Cumpănaşu.

În acest context, Mark Taplin consideră îngrijorătoare retorica Moscovei, după declaraţiile făcute de ambasadorul rus în Danemarca, Mihail Vanin. Mai exact, ambasadorul rus ameninţa autorităţile de la Copenhaga cu un atac iminent asupra flotei, dacă Danemarca se va alătura sistemului de apărare antirachetă găzduit deja de România şi Polonia.
 
"Mi s-a părut neobișnuit ca un ambasador să facă o astfel de apreciere. Este un comentariu inacceptabil, iar din punct de vedere profesional este o atitudine bizară. Din păcate, nu cred că este o dovadă de putere, ci o ilustrare a unui sentiment de nesiguranţă. Nu cred că poziţia Moscovei se reflectă total în declaraţia ambasadorului. Nu cred că abordarea analitică şi strategică a acestei iniţiative este cea declarată public. Aceasta este una dintre problemele Moscovei. Declaraţiile publice sunt construite cu un anumit scop şi nu reflectă mereu evaluarea reală făcută de Kremlin", a adăugat Mark Taplin.

În ceea ce priveşte criza din Ucraina, Taplin consideră că este foarte importantă stabilizarea economică a ţării. Succesul acordului de pace de la Minsk este greu de anticipat, motiv pentru care fostul diplomat consideră că actorii implicaţi de partea Kievului trebuie să fie pregătiţi pentru orice scenariu.

"Sperăm cu toţii că, fie prin procesul de la Minsk, vom vedea, nu sunt foarte optimist, dar fie prin acel acord, fie prin alte mijloace, Rusia decide să facă un pas înapoi şi să detensioneze situaţia. Dar trebuie să fim pregătiţi şi realişti că s-ar putea să ne confruntăm cu cel mai mare conflict îngheţat", a mai spus Mark Taplin.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ