Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Magistrații îl vor mediator pe Klaus Iohannis, în scandalul cu SRI

Tuesday, 26 May 2015, 12:24 Sursă: REALITATEA.NET

Reamintim că magistrații au cerut, pe 18 mai, un raport asupra implicării SRI în Justiție, de la Comisia parlamentară de control a SRI.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) au cerut Parlamentului să clarifice dacă poziţia generalului Dumitru Dumbravă "reprezintă poziţia oficială a instituţiei sau, dimpotrivă, reprezintă opinia personală a acestuia, caz în care, faţă de gravele efecte ale celor spuse de acesta, se impune a se lua măsurile necesare", referindu-se la o serie de declaraţii făcute de şeful Direcţiei juridice a SRI într-un interviu din 30 aprilie publicat de site-ul juridice.ro.

Membrii celor trei asociaţii au cerut Comisiei parlamentare şi "o analiză punctuală şi concretă a modului în care SRI acţionează în domeniul rezervat exclusiv instanţelor de judecată", iar la sfârşit să publice raportul analizei.

"Dezvăluirea făcută de generalul Dumbravă, că SRI cataloghează judecători după modelul identificării celor cu predispoziţie să comită atentate teroriste, este pur şi simplu cutremurătoare", se arată în scrisoarea asociaţiilor de magistraţi.

Conform sursei citate, generalul Dumbravă dezvăluie "un sistem care, sub pretextul vegherii la respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi a luptei anticorupţie, în realitate încalcă cu brutalitate aceste drepturi".

"Supravegherea, de tipul poliţiei politice, a magistraţilor pentru a preveni potenţiale fapte de corupţie, are un puternic efect de intimidare, presiune şi discreditare a judecătorilor şi procurorilor", se mai arată în documentul transmis Comisiei parlamentare.

Revelările din interviul din 30 aprilie a generalului Dumbravă impun un "control de urgenţă al SRI", spun magistraţii.

Judecătorii vor lămuriri de la Serviciul Român de Informaţii, după ce, un director din cadrul SRI a declarat că există un interes din partea Serviciului pentru procesele aflate pe rolul instanţelor, potrivit Realitatea TV.

"Uniunea Națională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informații în actul de justiție dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetățenilor îndoieli temeinice cu privire la imparțialitatea și implicit corectitudinea actului de justiție", relevă sursa citată.

Concret, solicitarea judecătorilor vine în contextul în care șeful Direcției juridice a SRI, Daniel Dumbravă, afirmat că instanțele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI. Potrivit UNJR, asemenea afirmații sunt de o "gravitate fără precedent" și "aduc gravă atingere atât aparenței de imparțialitate a judecătorilor, cât și independenței ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraților", se arată în scrisoarea trimisă Plenului CSM.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ