Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Guy Verhofstadt cere excluderea ALDE din partidul liberalilor europeni

Thursday, 25 April 2019, 16:42 Sursă: REALITATEA.NET

Adoptarea modificărilor la Codurile penale a generat un nou mesaj critic din partea liberalilor europeni.

Șeful grupului ALDE din Parlamentul UE a amintit că a cerut excluderea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu și așteaptă măsuri în acest sens.

”Din păcate, situația din România continuă să regreseze. Grupul ALDE a decis în aprilie să excludă ALDE România. Așteptăm ca Partidul ALDE să urmeze această decizie și să îi excludă oficial din mișcarea noastră cât mai curând posibil”, scrie Guy Verhofstadt pe Twitter.

Reamintim că, miercuri, Codul penal şi Codul de procedură penală au primit votul final al deputaţilor, în procedură de urgenţă. Cum PSD și ALDE nu au majoritate în Camera Deputaților, voturile "salvatoare" au venit de la UDMR şi de la foşti social-democraţi, aflaţi acum în tabăra lui Victor Ponta.

Opoziţia a acuzat din nou că schimbările sunt făcute cu dedicație pentru șeful PSD și a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională. Social-democraţii susţin, însă, că nu vor avea nicio şansă la CCR, iar preşedintele Iohannis va fi obligat să promulge actele normative.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va analiza "cu atenție" modificările Codurilor penale adoptate, miercuri, de Parlamentul de la București, "înainte de a decide următoarele etape", a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Bruxelles, care a avertizat că, dacă preocupările europenilor legate de statul de drept din România nu sunt avute în vedere, Comisia "va trebui să acționeze rapid".

Codurile Penale, adoptate. Reacția lui Liviu Dragnea

"Suntem la curent cu votul asupra codurilor penale revizuite, care a avut loc, miercuri, în Parlamentul României. Vom analiza cu atenție măsurile adoptate înainte de a decide următoarele etape. Înțelegem că nu au fost promulgate încă și nici nu au intrat în vigoare", a spus acesta, notează HotNews.

Și în trecut, Comisia a fost foarte clară în ceea ce privește poziția sa legată de situația statului de drept în România. România trebuie să repună procesul de reforme în cursul corect. Dacă preocupările noastre nu sunt satisfăcute, Comisia va trebui să acționeze rapid și să utilizeze mijloacele pe care le are la dispoziție, a mai precizat purtătorul de cuvânt.


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ