Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mutarea ambasadei la Ierusalim. Prima reacție de la Comisia Europeană

Monday, 25 March 2019, 15:19 Sursă: REALITATEA.NET

Comisia Europeană a reacționat, în legătură cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, purtătorul de cuvânt Maja Kocijancic precizând că poziția UE rămâne neschimbată, iar liderii europeni au luat act de afirmațiile premierului Viorica Dăncilă și ale președintelui Klaus Iohannis.

„Poziția UE rămâne neschimbată. Am văzut ce a spus prim-ministrul, de asemenea, am văzut reacția președintelui și așadar să lăsăm lucrurile așa cum sunt. (...) Avem contacte regulate cu statele membre în privința chestiunilor de interes”, a afirmat Maja Kocijancic, purtatorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini.

Reacția vine după ce prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei „și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, șeful Executivului a declarat diminică seara, la un post TV, că anunțul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală, iar reacția președintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituționale. Premierul a mai precizat că în cazul în care șeful statului refuză relocarea ambasadei, va analiza toate posibilitățile, neexcluzând sesizarea Curții Constituționale.

Uniunea Europeană consideră Ierusalimul capitala comună a Israelului şi a viitorului stat palestinian.

Oraşul Ierusalim trebuie să rămână capitala comună a Israelului şi a viitorului stat palestinian, a declarat în 2018 Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. „Trebuie menţinut statutul special şi caracterul oraşului” Ierusalim, a afirmat Mogherini.

UE a exprimat „preocupări grave” în legătură cu decizia lui Donald Trump, avertizând că măsura, o încălcare a unei rezoluţii ONU, riscă să afecteze perspectivele de pace între israelieni şi palestinieni.

„Uniunea Europeană şi statele membre vor continua să respecte consensul internaţional privind oraşul Ierusalim, prevăzut, între altele, în Rezoluţia Consiliului de Securitate ONU 478; aici sunt prevederi privind sediile misiunilor diplomatice până la soluţionarea statutului definitiv al oraşului Ierusalim”, a precizat atunci Federica Mogherini, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ