Coronavirus - România: 116415 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dragnea, despre anchetarea alegerilor din 2009: Mă gândesc că ce prezentam la televizor erau prostii

Tuesday, 25 April 2017, 16:34 Sursă: REALITATEA.NET

Redăm, în continuare, cele mai importante paragrafe din discuţie:

PUNCTUL 2

Proiect de Hotărâre a Parlamentului României pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial

 

Domnul Liviu Dragnea:

Acum, avem pe ordinea de zi proiectul de Hotărâre a Parlamentului României pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul acestor alegeri.

După cum cunoaşteţi şi din intervenţiile publice, s-a decis de către PSD şi ALDE să propună constituirea unei Comisii de anchetă pentru a verifica aspectele ce ţin de organizarea alegerilor prezidenţiale din 2009, precum şi rezultatul acestora.

Noi am considerat că este necesară, şi considerăm că este necesară,  această Comisie, având în vedere că sunt puse în discuţie, principii ale statului democratic prin posibila intervenţie a unor persoane şi/sau instituţii în desfăşurarea procesului electoral şi constatarea rezultatului final.

Aveţi la mapă proiectul de Hotărâre privind  înfiinţarea acestei comisii în baza prevederilor articolului 9 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Supun la vot introducerea în proiectul ordinii de zi a Plenului comun din 26 aprilie 2017 a proiectului de Hotărâre a Parlamentului privind înfiinţarea acestei Comisii comune de anchetă.

Grupurile parlamentare trebuie să-şi desemneze reprezentanţi, şi cred că ar trebui să stabilim un termen pentru desemnarea acestor reprezentanţi.

Dacă în legătură cu acest punct sunt observaţii sau propuneri.

(...)

Da, vă rog.

(...)

Doamna Laura-Iuliana Scântei:

Pe lângă cele menţionate de colegul Steriu, aş vrea să vă învederez faptul că la art.1, obiectul pentru care se constituie această Comisie parlamentară, excede activităţii Parlamentului, pentru că nu este în competenţa Parlamentului să verifice rezultatul unui scrutin prezidenţial.

Vă aduc aminte, potrivit Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale şi Normelor constituţionale în vigoare, Curtea Constituţională a validat acel scrutin prezidenţial, potrivit Legii, ori reformulăm, ori temeiul aşa cum este la obiect menţionat nu ne priveşte şi ne excede atribuţiile.

Dacă rămânem în această configuraţie şi în acest draft de Hotărâre, membrii Grupului parlamentar PNL din cadrul Biroului permanent reunit vor vota împotrivă.

Mulţumesc.

 (...)

Doamna Laura-Iuliana Scântei:

Atunci, vă propun ca cine a redactat draftul - presupun un coleg cu experienţă şi politică şi juridică, ar trebui să revizuim articolul 1, pentru că printre atribuţiile acestei comisii enunţate aici, vă repet, excedem atribuţiile Parlamentului, respectiv: „verificarea respectării dispoziţiilor legale cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 2009”. Asta trebuia să facă Curtea Constituţională anterior validării. Nu putem să verificăm acum ceea ce a validat deja Curtea Constituţională. După care: „verificarea corectitudinii centralizării rezultatelor votării”. La fel.

Înţeleg că se doreşte prin această comisie să verificăm anumite situaţii de fapt, nu aspecte juridice – legislaţie, rezultat, obiectul validării de către Curtea Constituţională a rezultatului alegerilor din 2009.

Deci, ar trebui detaliat ce anume dorim să investigăm, pentru că, aşa cum sunt redactate, cred că riscăm să ne facem chiar de râs.

 (...)

Domnul Liviu Dragnea: 

Domnul Tăriceanu, vă rog.

 

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Stimaţi colegi,

Rezultatul scrutinului prezidenţial din 2009, evident, odată ce a fost validat de Biroul Electoral şi de Curtea Constituţională, nu mai poate fi întors. Mandatul s-a exercitat. Nu mai putem să anulăm mandatul preşedintelui ales în 2009. Problema este alta – problema este dacă, cu ocazia scrutinului din 2009, s-au comis ilegalităţi, s-au comis fraude, şi acest lucru ar putea să reiasă sau nu în timpul lucrărilor acestei comisii de anchetă. Poate putem să constatăm la sfârşit că totul a fost perfect, că informaţiile care au apărut nu se confirmă, şi cu aceasta închidem un episod şi o pagină şi mergem mai departe cu încredere că instituţiile statului funcţionează la parametrii optimali, că totul este perfect şi nu avem a ne îngrijora pentru votul cetăţenilor noştri.

Eu cred că noi avem o obligaţie - să dăm un răspuns opiniei publice pentru aceste îngrijorări generate de informaţiile care au apărut, şi anume că procesul electoral a fost afectat, a fost distorsionat de posibila intervenţie a unor persoane sau chiar a unor instituţii. Nu putem să ştim în momentul acesta.

Nu este o chestiune minoră; nu este vorba de rezultatul recoltei de porumb la hectar.

Este o chestiune foarte gravă, care indică o posibilă implicare a unor instituţii nelegitime în schimbarea rezultatului votului dat de cetăţeni.

(...)

 Domnul Liviu Dragnea: 

Eu nu vreau să ne înţelegeţi greşit.

Eu nu ştiu ce obiective au colegii mei.

Obiectivul meu principal este să arătăm după această comisie de anchetă că nimeni nu are dreptul să conteste rezultatul acelor alegeri pentru că s-au desfăşurat perfect.

Deci, nu ştiu de ce plecaţi de la această idee greşită.

Eu chiar mă gândesc că tot ce prezentam eu la televizor în acele zile şi nopţi erau nişte prostii! Şi contestaţia pe care am depus-o la Curtea Constituţională se referea doar într-un punct la voturile nule; se referea la mult mai multe puncte, care bineînţeles că nu au fost luate în seamă.

Dar nu avem noi competenţă să discutăm astăzi lucrurile acestea.

În comisia de anchetă oricine poate să spună ce ştie, este bine să spună adevărul.

Nu noi am pornit această dezbatere. Aduceţi-vă aminte. Domnul Andronic, domnul Traian Băsescu şi alţi cetăţeni.

Până la urmă, cred că pe toată lumea ajută să ajungem la aflarea adevărului. Dacă vom reuşi. Mulţi spun că nu vom reuşi, dar poate vor mai ieşi la iveală nişte lucruri.

Şi, sincer, nu văd de ce atâta teamă cu această comisie de anchetă.

Pentru că Parlamentul nici nu are foarte multe atribuţii.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ