DAN ŞOVA, URMĂRIT PENAL în dosarul lui HREBENCIUC pentru TRAFIC DE INFLUENŢĂ

Monday, 20 October 2014, 13:14 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al acelui partid și vicepreședinte al Camerei Deputaților, și-ar fi folosit influența față de suspectul Dan Șova, membru al aceluiași partid politic, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse. Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o", se arată într-un comunicat al Direcţiei.

"În același context, suspectul Dan Șova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală", se mai arată în comunicat.

De altfel, întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției.

"În acest context, suspectul Dan Șova a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiției din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect. În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Șova că va convinge mai mulți membri au partidului, aflați în sfera sa de influență, să îl susțină", se mai arată în comunicat.

Reamintim că purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, s-a prezentat, luni, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat în noul dosar al lui Viorel Hrebenciuc, în care acesta este acuzat, printre altele, că i-a cerut unui coleg de partid să iniţieze o lege de amnistiere, promiţându-i, în schimb, sprijin pentru şefia PSD.

Viorel Hrebenciuc, NOU DOSAR pentru trafic de influență: Încerca să obțină informații din ANCHETE

Viorel Hrebenciuc a fost audiat, astăzi, la DNA, într-un nou dosar în care s-a început urmărirea penală pe numele său. La ieșirea de la DNA, Hrebenciuc a precizat că este suspect de trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei, Hrebenciuc încerca sa obţină informatii din anchete, dorind să știe dacă este interceptat.

Acesta este al treilea dosar penal deschis pe numele lui Viorel Hrebenciuc.Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri