Daciana Sârbu virează salariile angajaţilor săi din PE prin firma surorii lui Ponta.Drept la replică

Monday, 08 February 2016, 12:14, Sursă: REALITATEA.NET

Posibil conflict de interes în cazul Dacianei Sârbu în urma unei anchete realizate de pressone.ro. Banii pe care europarlamentarul Daciana Sârbu îi primește de la Parlamentul European pentru plata asistenților săi din România sunt gestionați de Exfin 2000 SRL, firmă de contabilitate la care cumnata ei, sora lui Victor Ponta, este asociat și administrator. Alți doi europarlamentari români folosesc serviciile aceleiași firme. UPDATE. În urma publicării articolului Dacina Sârbu a trimis un drept la replică readacţiei noastre, în care precizează că Serviciul financiar al Parlamentului European a menţionat că potrivit regulilor in vigoare, contractul nu presupune conflict de interese si este perfect legal.

UPDATE 13.30 Redăm, în continuare, comunicatul remis de Daciana Sârbu:

"In legatura cu afirmatiile facute de dvs intr-un articol referitor la utilizarea de catre dna europarlamentar Daciana Sarbu a serviciilor firmei de contabilitate Exfin 2000 SRL ca agent de plata pentru livrarea salariilor asistentilor europarlamentari, dorim sa precizam urmatoarele:

 

-       Dna europarlamentar Sârbu beneficiaza inca din 2009 de serviciile companiei Exfin 2000 SRL, iar legalitatea incheierii acestui contract, respectiv conformarea sa la toate regulile in vigoare, a fost verificata, la solicitarea sa, de catre serviciul financiar al Parlamentului European. Verificarile s-au realizat atat in 2009, cat si la inceputul mandatului curent (2014), precum si in luna decembrie 2015, odata cu intrarea in vigoare a unui regulament nou.

 

-          De fiecare data, raspunsurile primite de la serviciul financiar au precizat ca, potrivit regulilor in vigoare, contractul nu presupune conflict de interese si este perfect legal.

 

-          Cel mai recent raspuns, solicitat de dna europarlamentar Sârbu din proprie initiativa la serviciul financiar in decembrie 2015 si primit de la un Financial Officer din cadrul acestui serviciu, precizeaza textual ca nu exista premisa unui conflict de interese, deoarece activitatea desfasurata de aceasta companie de contabilitate nu influenteaza deciziile luate de eurodeputata in exercitarea mandatului:

 

-          “Conform art. 43(d) fin Masurile de Implementare pentru Statutul MEP: *** to fund contracts providing for the employment or the use of the services of Members’ spouses or stable partners or their parents, children, brothers or sisters or, in general, giving rise to any possibility of a conflict of interest as defined in Article 62(1a)*** iar art. 62(1a) specifica: *** Members involved in budget implementation shall not take any action which may bring their own interests into conflict with the financial interests of the Union. A conflict of interests exists where the actions of Members are unduly influenced for reasons involving family, emotional life, economic interest or any other shared interest with a recipient*** - in esenta, atata timp cat activitatea desfasurata de prestatorul de servicii / tert platitor nu afecteaza deciziile luate de catre MEP in exercitarea mandatului, nu ar trebui sa fie probleme” (frazele prezentate intre ghilimele reprezinta citat exact din raspunsul primit de la un ofiter financiar din cadrul serviciului financiar al PE.)

 

-          Ca urmare a interesului dovedit de dvs pentru acest subiect, am solicitat o noua verificare a acestui contract din partea serviciului financiar al PE. Va vom inainta si acest raspuns in momentul in care il vom primi", se arată în comunicatul primit de la cabinetul europarlamentar al Dacianei Sârbu.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Exfin 2000 SRL apare pe site-ul Parlamentului European (PE) drept agent de plată pentru trei europarlamentari aleși în 2014 pe lista PSD: Daciana Sârbu, Damian Drăghici (susținut de UNPR) și Claudia Țapardel.

Fiecare europarlamentar are două tipuri de asistenți: unii sunt acreditați la Parlamentul European (PE) și locuiesc la Bruxelles ori la Strasbourg (unde se află cele două sedii ale instituției), iar ceilalți, asistenții locali, trăiesc în țară.

În acest an, suma lunară de care beneficiază un europarlamentar pentru plata tuturor asistenților săi este 23.392 de euro. PE virează lunar în conturile firmei Exfin 2000 salariile brute pentru asistenții locali ai celor trei europarlamentari. În total, nouă persoane: Daciana Sârbu are trei asistenți la București, Damian Drăghici – doi, iar Claudia Țapardel – patru. Faptul că mai mulți europarlamentari, mai ales dacă sunt colegi de partid, recurg la serviciile aceleiași firme de contabilitate nu este ieșit din comun. Problema apare când unul dintre ei are o legătură de rudenie la o firmă prestatoare de servicii.

În această situație se află Daciana Sârbu. Exfin 2000 SRL a fost înființată în 2000 de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, care nu se numără însă printre asociați. În prezent, unul dintre cei doi asociați și administratori ai firmei este Alexandra Herțanu - sora lui Victor Ponta.

Continuarea pe pressone.ro