Coronavirus - România: 111550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cozmin Gușă: Pe măsură ce Trump se consolidează, Clinton se apropie de fotoliul de la Casa Albă

Wednesday, 16 March 2016, 11:58 Sursă: REALITATEA.NET

"Încep să se clarifice multe din lupta americană pentru cei care sunt interesați sau pentru cunoscători. Am văzut, de dimineață, un comentariu mai mult decât amatoristic al fostului premier Ponta. Asta mai confirmă încă o dată că e bine că a plecat domnul Ponta de la guvernare, la cât de puțin înțelege din politica americană și se referea la un Donald Trump al României care, după modelul SUA, ar fi exportat la noi. Mai mult decât amatoristic, după cum ziceam. Adevărul este altul: pe măsură ce se consolidează postura de candidat a lui Donald Trump, în aceeași măsură Hillary Clinton pășește din ce în ce mai sigur către victoria pentru Casa Albă în campania din vară, care va fi după nominalizarea candidatului democrat, unde va fi Hillary Clinton mai mult decât probabil și se va vedea", a declarat Cozmin Gușă.

Potrivit consultantului politic, există mai multe categorii de electorat în SUA.

"Eu le-aș împărți în trei: un electorat extrem de responsabil, foarte preocupat de soarta SUA, de viața lor de zi cu zi; există apoi un electorat mai volatil, care se duce după tendințe, e trendy și există un electorat care are un instinct de conservare al statului, respectiv electoratul minoritar. În mod evident, acel electorat mai volatil, astăzi, este de partea lui Donald Trump pentru că electoratul republican responsabil nu îl susține pe candidatul Trump.

Pe de altă parte, Hillary Clinton are asigurat votul minoritarilor, care sunt o treime dintre electorii SUA, respectiv minoritatea hispanică, afroamericană unde Hillary Clinton nu are rival și cealaltă treime: electoratul responsabil, bineînțeles că nu are cum să prizeze un candidat precum Donald Trump, ci mai degrabă, un fost secretar de stat ca Hillary Clinton.

Alegerile din SUA arată așa. Să nu uităm că retragerea lui Marco Rubio înseamnă o nouă înfrângere a republicanilor în fața electoratului, care reprezintă minoritarii hispanici. Marco Rubio a avut o relație foarte contondentă cu Donald Trump. Este puțin probabil să transfere ceva către Donald Trump. Mai degrabă, transfera antipatia minoritarilor către candidatul Trump. Așa cum spuneam, cu cât Donald Trump se consolidează la republicani, cu atât Hillary Clinton calcă mai sigur spre fotoliul de președinte al SUA", a spus Cozmin Gușă. 

În ceea ce privește impactul pe care l-ar avea rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, asupra României, consultantul politic a arătat că ar fi un lucru bun ca Hillary Clinton să câștige fotoliul de la Casa Albă.

"Doamna Clinton e o bună cunoscătoare a politicii românești și a României. Soțul dânsei e un om care a simpatizat mult România. A regretat mult că în timpul mandatului său nu s-a putut face integrarea NATO. A spus-o public de mai multe ori. Nu din vina domniei sale, din vina europenilor. Este evident că pentru România asta ar fi ceva interesant. Cât pentru domnul Trump, mă îndoiesc că dacă ar fi pus să pună degetul pe hartă, dacă nu i s-ar da indicația 'Marea Neagră' ar nimeri România", a explicat Cozmin Gușă. 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ