Comisarul european propus pentru Justiție are probleme cu...justiția!

Sunday, 15 September 2019, 18:13, Sursă: REALITATEA.NET

Comisarul propus pentru Justiție, Didier Reynders, fost ministru de Externe al Belgiei,este acuzat de corupţie şi spălare de bani. Reynders este astfel al șaselea comisar european propus în echipa Ursulei von der Leyen care are probleme de integritate.

Didier Reynders, fost ministru de Externe al Belgiei, care a fost propus pentru funcţia de comisar european pe Justiţie, este acuzat de corupţie şi spălare de bani, însă oficial respinge învinuirile.

Reynders este astfel al șaselea comisar european propus în echipa Ursulei von der Leyen care are probleme de integritate, după Janusz Wojciechowski (Polonia), Sylvie Goulard (Franța), Rovana Plumb (România), Laszlo Trocsanyi (Ungaria) și Vera Jourova (Cehia).

Potrivit ziarului De Tijd, acuzaţiile la adresa lui Didier Reynders sunt legate de construirea Ambasadei Belgiei din Kinshasa, închirierea sediului Poliţiei federale şi de alte fapte.

Investigaţiile preliminare în cazul acestuia, făcute de Poliţie sub supravegherea unui procuror, măresc lista altor nominalizaţi pentru poziţia de comisar european asupra cărora planează suspiciuni.

Ancheta arată că Reynders a primit sau spălat bani printr-o schemă care implica achiziţionarea de obiecte de artă şi imobiliare, unele dintre tranzacţii fiind făcute prin pradisuri fiscale.

Reynders, un liberal francofon care a ocupat şi funcţia de vicepremier şi ministru al Apărării, şi care a avut un cuvânt de spus în domeniul Finanţelor, le-a declarat jurnaliştilor: „Nu ştiu absolut nimic despre investigaţie”.

Reynders a luat legătura cu avocaţii pentru a contacta procurorii ca să îşi apere drepturile şi să respingă acuzaţiile.

Totul a pornit de la o informaţie furnizată de un agent belgian de informaţie din domeniul economic, transmite De Tijd.

Un purtător de cuvânt al lui Reynders, John Hendrickx, a sugerat că acuzaţiile fac parte dintr-o campanie necinstită pentru a discredita ministerul. „Poate că este din nou un montaj al aceluiaşi om răuvoitor care constant încearcă să distrugă”, a spus el.

Biroul procurorilor de la Bruxelles a confirmat pentru Politico că o investigaţie cu privire la Reynders este în desfăşurare şi că informaţiile din De Tijd sunt exacte.

Procurorii au subliniat că măsuri mai radicale, precum percheziţii la domiciliu ar putea avea loc, dacă ancheta iniţială va conduce către o anchetă judiciară completă.

Cine este Didier Reynders, propus comisar pentru portofoliul Justiție, care include și chestiunile legate de statul de drept

Didier Reynders este propunerea Belgiei pentru o funcție de comisar, fiind anunțat de Ursula van der Leyen pentru portofoliul justiție, care include și chestiunile legate de statul de drept, de care țări ca România și Bulgaria sunt direct interesate, scrie News.ro

Fost ministru belgian de externe și vicepriministru, Didier Reynders trece drept unul dintre cei mai pregătiți politicieni ai țării, cu o experinență de 20 de ani în guvernul belgian, potrivit EUObserver, citat de caleeuropeană.ro

Este liberal francofon și face parte din Mișcarea Reformistă, membră a celui de-l treilea grup politic din Legislativul european.

Reynders a deținut atât funcția de viceprim-ministru, cât și pe cea de ministru de externe.

De remarcat că Reynders a deținut funcția de ministru de Externe și al Afacerilor Europene când Belgia, alături de alte 11 state aliate, a somat guvernele PSD în decembrie 2017, în iunie 2018 și în aprilie 2019 să nu facă modificări în legislația din Justiție care să ducă la slăbirea statului de drept și a luptei anti-corupție.

În vârstă de 61 de ani, Reynders s-a ocupat în ultimele opt luni și de portofoliul apărării după ce coaliția de guvernare a colapsat. El a mai fost ministru de finanțe între 1999 și 2011.

A devenit vicepremier în 2004, în guvernul premierului Guy Verhofstadt. A fost președintele Mișcării Reformatoarea între 2004 și 2011.

Reynders a condus Mișcarea Reformatoare la victorie în 2007, când MR a devenit cel mai mare partid francofon din Belgia.

Didier Reynders, care a mai fost nominalizat pentru postrul de comisar european în 2014, a pierdut la finalul lunii iunie cursa pentru funcția de secretar general al Consiliului Europei în favoarea ministrului de externe croat, Marija Pejčinović-Burić.

S-a născut la Liège, unde a studiat dreptul la Universitatea din Liege. Și-a început cariera ca avocat în 1981.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN