Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ucraina cere UE ajutor în urma "invaziei ruse". Reuniune de urgenţă a ONU - UPDATE

Thursday, 28 August 2014, 17:52 Sursă: REALITATEA.NET

Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune de urgenţă pe tema situaţiei din Ucraina joi, la ora 16.00 GMT (19.00, ora României), în urma informaţiilor potrivit cărora trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean.

UPDATE: Rusia trebuie să înceteze "minciunile" şi operaţiunile de alimentare a conflictului din Ucraina, a afirmat, în Consiliul de Securitate ONU, Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la Naţiunile Unite.

"Rusia trebuie să înceteze minciunile şi alimentarea conflictului din estul Ucrainei", a spus Samantha Power în Consiliul de Securitate al ONU, reunit în sesiune de urgenţă pe tema crizei din Ucraina.

Reprezentantul Statelor Unite a prezentat o serie de dovezi privind implicarea Rusiei în conflictul ucrainean. "Lipsa de acţiune în faţa acestor ameninţări ar costa foarte mult", a insistat Power.

Constatând că Rusia ignoră avertizările Occidentului cu privire la Ucraina, Power şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu "securitatea ţărilor limitrofe Rusiei".

Ambasadorul britanic Mark Lyall Grant, de asemenea, de denunţat o "implicare militară directă a Rusiei în susţinerea separatiştilor" şi a cerut Moscovei să-şi "retragă imediat forţele militare şi armamentul" de pe teritoriul ucrainean.

La rândul său, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a acuzat Statele Unite că trimit în Ucraina "zeci de consilieri", iar armata ucraieană "bombardează civili".

Kiev: "Rusia a invadat Ucraina"

Rusia a invadat Ucraina, acuză Kievul. Trupe ruseşti ar fi preluat controlul asupra unui oraş frontalier strategic, situat la 100 de kilometri sud de Doneţk, anunţă Petro Poroşenko. Preşedintele ucrainean şi-a anulat plecarea în Turcia, unde urma să participe la depunerea jurământului preşedintelui Erdogan. Ieri, Ucraina anunţa instalarea unui centru operaţional al armatei ruseşti pe teritoriul său. Asta în timp ce Rusia continuă să nege orice implicare militară în Ucraina, în ciuda dovezilor. Mai mult, Moscova anunţă că va trimite un alt convoi umanitar, lucru care nu este văzut cu ochi buni de Casa Albă.

Autorităţile ucrainene au afirmat că trupe ruse care au intrat în Ucraina au instalat un cartier general în regiunea separatistă Doneţk.

Batalionul tactic al forţelor armate ruse a fost instalat la periferia localităţii Pobeda, la 60 de kilometri de graniţă.

Desigur, Moscova neagă în continuare orice acţiune militară voită pe teritoriul Ucrainei, iar acest lucru înfurie puterile occidentale.

Iritarea Washingtonului este alimentată şi de faptul că Moscova anunţă trimiterea unui nou convoi umanitar în Ucraina.

Ministrul rus de Externe a spus că cel de-al doilea convoi umanitar rus destinat Ucrainei nu va fi şi ultimul.

Ambasadorul american în Ucraina, Geoffrey Pyatt, acuză Rusia că este "implicată în mod direct" în confruntările armate dintre rebelii proruşi şi forţele guvernamentale în estul ţării. Diplomatul spune că Moscova şi-a trimis sistemul de apărare antiaeriană cel mai recent.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN