Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tsipras a înaintat un nou plan pentru reducerea datoriei Greciei

Tuesday, 06 October 2015, 09:35 Sursă: REALITATEA.NET

Tsipras, al cărui Guvern de stânga a fost reales pe 20 septembrie, după o schimbare radicală de atitudine acceptând un plan de salvare de 86 miliarde de euro (96,1 miliarde dolari), în schimbul unor reduceri de cheltuieli, creșteri de impozite și reforme economice sub supraveghere strictă externă, a declarat în fața parlamentarilor că se va zbate pentru a negocia reducerea datoriilor.
   
Bugetul conține un total de 6,4 miliarde de euro de măsuri de austeritate în acest an și anul viitor, din care 4,34 miliarde în 2016.
   
Miniștrii de Finanțe din zona euro au fost de acord să discute o restructurare limitată a datoriilor, dar nu o ștergere, dacă Grecia încheie cu succes o primă revizuire a noului program de salvare până la sfârșitul acestui an, ceea ce presupune reforme ale impozitării, pensiilor și administrației publice, amintește Reuters.
   
Tsipras a mai declarat că Executivul va trece toate legile necesare pentru a realiza o revizuire de succes a planului de salvare și deschide ușa pentru renegocierea datoriei, crucială pentru redresarea economică.
   
"Vom propune o extindere a împrumuturilor scadente, o reducere a ratelor dobânzilor și o conversie la dobândă fixă", a spus el.
   
Prim-ministrul a afirmat, de asemenea, că obiectivul Guvernului este să restabilească accesul pe piața de capital în termen de 20 de luni până în prima jumătate a anului 2017 și că el se așteaptă la revenirea creșterii economice de la mijlocul anului viitor. Economiștii afirmă că ambele ținte par optimiste, dacă nu imposibile, notează Reuters.

Partidul lui Tsipras SYRIZA și partenerul său mai mic de coaliție Grecii Independenți controlează 155 de locuri în legislativul de 300, iar bugetul este de așteptat să fie aprobat. 

Alexis Tsipras revine în funcția de premier al Greciei

 

Partidul lui Tsipras SYRIZA a fost reales în alegerile anticipate de luna trecută, cerute de liderul partidului pentru a-și reînnoi mandatul după semnarea acordului de salvare de 86 miliarde de euro ce include măsuri de reducere a costurilor pe care a promis inițial să le elimine. Scrutinul a cunoscut cea mai mică participare electorală în Grecia în mai mult de 50 de ani, amintește DPA.

Dezbaterea din parlamentul grec asupra programului noului guvern ar trebui să dureze trei zile, urmată de un vot de încredere miercuri.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN