Coronavirus - România: 110217 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Trump și Kim Jong-un s-au întâlnit în Vietnam. Lumea își ține răsuflarea

Wednesday, 27 February 2019, 08:58 Sursă: REALITATEA.NET

Donald Trump și Kim Jong-un și-au început summitul așteptat de întreaga lume cu o discuție tete-a-tete de aproximativ 20 de minute, urmată de o cină împreună cu consilierii lor. Urmăriți mai jos principalele evenimente ale zilei:

UPDATE: Cei doi lideri s-au întâlnit și au început discuțiile. Trump a avut o scurtă declarație, după momentul în care a strâns mâna dictatorului nord-coreean.

”Este o onoare să fiu aici alături de președintele Kim Jong-un. Am avut un prim summit de succes, acesta va fi la fel de reușit sau mai reușit”, a spus președintele american, care a insistat asupra relației bune cu dictatorul de la Phenian.

Scopul SUA: denuclearizarea

Din punctul de vedere al SUA, negocierile au un scop clar: stabilirea unei foi de parcurs pentru denuclearizarea peninsulei coreene.

Este neclar totuși cât de dispus este regimul de la Phenian să facă acest lucru, în schimbul ridicării sancțiunilor și al unor eventuale garanții de securitate din partea Washingtonului.

Mai multe rapoarte date publicității în ultimele luni au arătat că regimul nord-coreean a temperatul programul nuclear, dar a continuat dezvoltarea balistică.   

Kim Jong-Un a venit cu trenul blindat la summit-ul cu Donald Trump 

Trump a avut grijă, marți seară, să nu ridice așteptările cu privire la reușita summitului. ”Nu vreau să grăbesc pe nimeni. Doar că nu vreau teste (nucleare, n.r.). Atâta vreme cât nu există teste, suntem mulțumiți”, a spus Trump.

În urmă cu ceva vreme, Casa Albă susținea că Phenianul trebuie să renunțe unilateral la armele nucleare, înainte de a beneficia de ridicarea sancțiunilor.

Trump şi Kim s-au mai întâlnit o singură dată, anul trecut, în Singapore. Acordul de principiu semnat atunci pentru denuclearizarea peninsulei coreene nu a fost urmat de rezultate notabile, iar SUA au insistat pentru rămânerea în vigoare a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN