Reacţia SUA, pe fondul protestelor violente de la Chişinău. Apel la autorități și protestatari

Wednesday, 20 January 2016, 21:18 Sursă: REALITATEA.NET

Statele Unite îndeamnă protestatarii şi poliţia din Chişinău să păstreze calmul şi să fie rezervaţi. Noi chemăm toate părţile să se abţină de la acţiuni care ar încuraja sau provoca violenţă. Noi de asemenea îndemnăm autorităţile sa se întâlnească imediat cu protestatarii şi să abordeze îngrijorările lor într-un mod deschis şi transparent”, se menţionează în mesajul misiunii diplomatice, postat pe pagina de Facebook.

Ambasadorul american a fost criticat de mai multe voci pentru declarația dinaintea votului din Parlament, interpretată drept o susținere pentru guvernul Filip. 

„Noi ne bucurăm că Republica Moldova va avea în timpul apropiat Guvern. Nu susţinem un candidat anumit pentru funcţia de prim-ministru. Dar vrem să fie format Guvernul, pentru că ne dorim stabilitate în Republica Moldova, implementarea reformelor şi deblocarea relaţiilor cu FMI. Nu ţine de competenţa noastră să susţinem un candidat sau altul la funcţia de premier. Sunt chestiuni de politică internă şi noi nu intervenim. Noi doar putem să vă ajutăm în implementarea reformelor”, a spus şeful misiunii diplomatice americane la Chişinău, înaintea votului.

Guvernul lui Pavel Filip a primit votul de învestitură al Parlamentului de la Chișinău. 57 de parlamentari au votat pentru învestirea Executivului.

"Mulţumesc tuturor colegilor din majoritatea parlamentară, de modul responsabil în care contribuie la evitarea alegerilor anticipate. Le mulţumesc membrilor corpurilor diplomatice şi partenerilor de dezvoltare. Să fie într-un ceas bun", a spus prim-ministrul Pavel Filip.

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN