Coronavirus - România: 27746 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

O catastrofă în desfășurare. Cel mai mare dezastru care a lovit emisfera sudică

Wednesday, 20 March 2019, 09:58 Sursă: REALITATEA.NET

Ciclonul Idai a lovit în ultimele zile Mozambic, Malawi și Zimbabwe, iar efectele sunt devastatoare: mii de oameni morți și răniți, orașe întregi sub ame, milioane de oameni fără case, recolte distruse.

În jur de 2,6 milioane de oameni ar fi afectați în cele trei țări. Orașul portuar Veira, din Mozambic, care a fost lovit vineri, și care are o populație de jumătate de milion de oameni, este acum ”o insulă în ocean”.

Potrivit autorităților din Mozambic, cel puțin 1.000 de persoane ar fi fost ucise în ultima săptămână. Preşedintele acestei ţări Filipe Nyusi, a decretat doliu naţional timp de trei zile, notează Agerpres.

Situaţia nu este aşteptată să se amelioreze, în condiţiile în care pentru zilele următoare sunt aşteptate ploi abundente, a avertizat agenţia umanitară Programul Alimentar Mondial (PAM), care a început să acorde asistenţă la peste jumătate de milion de oameni.

În plus, mai multe baraje sunt pe punctul de a ceda, în contextul în care capacitatea lor s-a apropiat de nivelul maxim.

În statul vecin Zimbabwe, circa o sută de persoane au fost ucise de ciclon, însă bilanţul s-ar putea tripla, a avertizat ministrul pentru guvern local Juli Moyo. "Există cadavre care plutesc, unele până în Mozambic", a declarat el.

Autoritățile locale și organizațiile umanitare fac eforturi pentru salvarea supraviețuitorilor, dar situația este complicată.

Sute de mii de oameni au nevoie de ajutor, unii sunt refugiați în copaci sau pe acoperișuri și așteaptă o posibilă salvare.

Numărul victimelor va crește cel mai probabil dramatic în ultimele zile. 

Mai multe imagini în GALERIA FOTO

 


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN