Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Liderul catalan Carles Puigdemont și alți patru foști miniștri, eliberaţi condiţionat

Sunday, 05 November 2017, 15:16 Sursă: REALITATEA.NET

Conform agenției dpa, celor cinci li se interzice să părăsească Belgia fără consimțământul unui judecător. De asemenea, ei trebuie să furnizeze o adresă reală și să participe personal la toate ședințele de judecată, a indicat Parchetul din Bruxelles.

Atât fostul lider catalan, cât și ex-miniștrii săi au fost audiați separat de la ora locală 16,00 până la 20,00 și au plecat împreună de la Parchet, într-un microbuz, informează EFE.

Puigdemont şi alţi patru foşti miniştri catalani sunt vizaţi de justiţia spaniolă pentru cinci infracţiuni, printre care rebeliune, utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice şi insubordonare în legătură cu rolul lor în declaraţia unilaterală de independenţă adoptată de parlamentul catalan la 27 octombrie. La o zi după vot, guvernul spaniol a recurs la prerogative constituţionale excepţionale pentru a-i destitui pe liderii catalani şi a dizolva parlamentul regiunii. Noi alegeri regionale sunt prevăzute la 21 decembrie, conform Agerpres.

Nouă membri ai fostului guvern al Cataloniei au acceptat să se prezinte în faţa unui tribunal din Madrid. Judecătoarea Curţii Naţionale a Spaniei, Carmen Lamela, a ordonat arestarea lor preventivă, cu excepţia unuia singur, eliberat pe o cauţiune de 50.000 de euro.

În plus, liderul catalan destituit, urmărit de justiția din Spania, care intenționează să obțină extrădarea acestuia din Belgia, va fi cap de listă la partidul său, la alegerile regionale anticipate care ar urma să aibă loc în Catalonia la 21 decembrie, a anunțat formațiunea sa, Partidul Democrat European Catalan (PDeCat), informează duminică AFP.

"Vrem ca președintele Puigdemont să fie cel care să conducă valul mareei electorale pe care o vom realiza în 21" decembrie, a declarat purtătoarea de cuvânt al PDeCat, Marta Pascal, la încheierea unei reuniuni a acestui partid separatist catalan.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN