Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Gazprom nu mai vrea contracte cu Ucraina

Wednesday, 10 June 2015, 10:05 Sursă: REALITATEA.NET

Rusia nu mai vrea să transporte gaze prin Ucraina pentru clienţii europeni, deşi ruta alternativă din Turcia ar putea fi pusă sub semnul întrebării din cauza incertitudinii politice de la Ankara, unde rezultatele neconcludente ale alegerilor parlamentare obligă partidul peşedintelui Erdogan să încerce formarea unei coaliţii.

Gazpromul nu va încheia cu Ucraina un nou contract privind tranzitul de gaze şi nu îl va prelungi pe cel actual după încetarea acestuia în anul 2019, a declarat preşedintele concernului rus, Alexandr Medvedev.

El a confirmat astfel mai vechea intenţie a Rusiei de a renunţa definitiv la tranzitul de gaze prin ţara vecină, intenţie care a stat la baza proiectelor South Stream, în prezent abandonat, şi Turkish Stream, pe care Rusia intenţionează să îl lanseze în decembrie 2016.

Gazoductul Turkish Stream va traversa Marea Neagră până în Turcia europeană şi va continua până la graniţa cu Grecia. Se doreşte, însă, prelungirea conductei spre Grecia, Macedonia, Serbia, Ungaria şi Austria. Nu există şi nu pot exista nici un fel de riscuri pentru prima tranşă a gazoductului Turkish Stream, ale cărei gaze sunt destinate Turciei, a subliniat Alexandr Medvedev.

Cotidianul rus Komersant afirmă astăzi că pierderea majorităţii parlamentare de către partidul preşedintelui turc Erdogan creează incertitudinea în legătură cu viitorul gazoductului Turkish Stream, pentru care nu există până în prezent un acord guvernamental între Moscova şi Ankara.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN