Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Gazprom, anunț de ultimă oră: Livrările de gaze către Ucraina ar putea fi suspendate

Tuesday, 14 April 2015, 13:30 Sursă: REALITATEA.NET

"În mod deliberat și unilateral, UE caută să atribuie toate riscurile — cerere, prețuri, tranzit și crearea de capacități de extracție și transport — furnizorului de gaze, ceea ce creează mari dificultăți Gazprom. Europa trebuie să dea un răspuns clar și precis — are ea nevoie sau nu de această bază de resurse?", a declarat Miller.

Directorul executiv al Gazprom a admis, în cadrul unei conferințe dedicate securității energetice și care a avut loc la Berlin, că modelul activității monopolului rus în Europa se destramă, acuzându-i de aceasta pe consumatorii europeni și conducerea UE, căreia i-a și atribuit responsabilitatea pentru eventualele consecințe, care ar putea să meargă inclusiv până la sistarea livrărilor de gaze rusești, potrivit ziarului rus.

Moscova se declară pregătită să continue dialogul, inclusiv asupra noilor reguli impuse de Bruxelles, dar spune că discuțiile vor fi dure. Într-o astfel de situație, cel mai plauzibil pare scenariul orientării UE către sursele alternative de aprovizionare cu gaze, inclusiv din Iran, opinează publicația citată.

Pe de altă parte, șeful Gazprom a descris în detaliu starea relațiilor ruso-europene în domeniul gazelor. Principala problemă vizează, în opinia sa, faptul că, în relațiile sale cu Rusia, UE dorește să scape de interdependența care a caracterizat contractele pe termen lung, ce au fost în vigoare peste 40 de ani. Referindu-se la crearea uniunii energetice a UE, Miller a spus că în cazul în care Comisia Europeană va dori să stabilească un preț unic, pentru importul gazelor din Rusia, "acesta nu va fi cel mai mic dintre prețurile la care noi furnizăm gaze în Europa".

Potrivit ziarului rus, înăsprirea tonului Moscovei se explică prin temerile că Europa va încerca să împiedice realizarea proiectului de gazoduct 'Turkish Stream', așa cum s-a întâmplat deja în decembrie 2014 cu 'South Stream'. Miller a subliniat că "South Stream' a fost 'blocat doar în scopul menținerii statu quo-ului pentru tranzitul via Ucraina".

'Turkish Stream' a fost, de asemenea, conceput ca o rută ocolitoare și devine una din cele mai presante probleme a relațiilor ruso-europene. Miller a dedicat acestui proiect jumătate din alocuțiunea rostită în urmă cu o zi la Berlin, despre care experții spun că a fost organizată special în scopul ca Moscova să-și expună poziția în chestiuni-cheie energetice și să trimită un avertisment UE că s-ar putea reorienta spre Asia cât de curând. Noua conductă este destinată să transporte gazele rusești până la granița cu Turcia și cu Grecia, a afirmat Miller, adăugând că toate riscurile legate de construcția unor gazoducte, care să preia din acest punct gaze, 'stau pe umerii Comisiei Europene'.

După 2019, când expiră actual contract privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, Gazprom intenționează să suspende tranzitul de gaze prin această țară, a avertizat Aleksei Miller.

Mai multe pe Agerpres.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN