Emmanuel Macron, discurs istoric în Congresul American. Critici "voalate" pentru Donald Trump

Wednesday, 25 April 2018, 21:55 Sursă: REALITATEA.NET

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat miercuri, într-un discurs rostit în fața Congresului american, tentația "naționalismului și a izolaționismului" și a cerut Statelor Unite să reinventeze "multilateralismul", liderul de la Élysée fiind aplaudat călduros de către congresmenii americani, relatează AFP, citat de hotnews.ro. 

Adaugă părerea ta

Macron a reiterat de asemenea că, în ceea ce privește schimbările climatice, "nu există o planetă B", o critică implicită față de decizia SUA de a se retrage din Acordul de la Paris.

El a subliniat totodată că "un război comercial între aliați nu este normal", referindu-se la războiul comercial ce se ivește în spatele amenințărilor protecționiste ale lui Donald Trump.

"Trăim vremuri de furie şi teamă. Comunitatea internaţională trebuie să intensifice acţiunile pentru crearea unei ordini specifice secolului 21", a insistat Macron.

"Statele Unite au inventat multilateralismul. Acum, trebuie să contribuie la menţinerea şi reinventarea acestuia; este necesar un multilateralism care să nu eclipseze culturile şi identităţile noastre", a adăugat Macron, potrivit mediafax.ro

Liderul Franţei a exprimat speranţa că într-o zi Statele Unite se vor alătura din nou Acordului climatic Paris.

"Trebuie să contruim un viitor mai bun pentru copiii noştri, o planetă care să fie în continuare locuibilă peste 25 de ani. Nu avem o Planetă B", a spus el.

Discursul lui Macron a fost aplaudat timp îndelungat de congresmeni americani, toţi s-au ridicat în picioare, iar mulţi au strigat "Vive la France!".