Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Devine Marea Neagră o rută majoră de migrație spre România sau Bulgaria? Ce spun experții

Tuesday, 12 September 2017, 10:31 Sursă: REALITATEA.NET

Presa europeană a început să acorde atenție numărului tot mai mare de migranți care încearcă să traverseze Marea Neagră, spre coastele României și Bulgariei. Se deschide o nouă rută a migrației? Opiniile sunt împărțite. Potrivit cotidianului britanic Times, aproape 400 de imigranți au fost prinși în încercarea de a traversa Marea Neagră în ultimul weekend, ceea ce reprezintă o creștere bruscă a traficului de persoane pe acest nou traseu de migrație în UE.

Paza de Coastă din România și Bulgaria, statele membre ale UE care se învecinează pe Marea Neagră cu Turcia, au descoperit, de asemenea, două vase de pescuit vineri seara și sâmbătă, transportând 217 de persoane, mai scrie cotidianul britanic.

Peste 300 de imigranți sirieni care, fugiți din țara lor sfâșiată de război, au fost opriți de echipajele de Pază de Coastă turcă, informează la rându-i Hurryiet Daily News, citând o depeșă a agenției de stat Anadolu.
Migranții și suspecții au fost transferați la o secție de poliție din provincia Kırklareli, din vestul Turciei.

Irish Times reamintește că țările de pe principala "rută balcanică" din Grecia până în Austria, au căutat să-și închidă granițele în calea refugiaților în martie 2016. Iar statele membre ale UE și state din Africa încearcă acum să oprească fluxul care traversează Marea Mediterană spre Italia și Spania.

Guvernul României a încercat să preîntâmpine temerile că țara s-ar putea confrunta cu un aflux major de migranți și refugiați, consolidându-și patrulele de-a lungul coastei sale de est și la frontierele sale occidentale. La frontiera de vest a României, migranții încearcă să găsească un drum care să ocolească gardul ridicat de Ungaria de-a lungul frontierei sale cu Serbia.

Experții în domeniul migrației susțin că un număr foarte mare de solicitanți de azil nu vor folosi totuși ruta Mării Negre din Turcia în România, datorită vremii nefavorabile, mării agitate și înăspririi securității, într-o regiune strategică în care forțele NATO și ale Rusiei stau față în față.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN