Coronavirus - România: 34226 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Belgia semnalează că i-ar putea acorda azil politic liderului Cataloniei, Carles Puigdemont

Sunday, 29 October 2017, 11:41 Sursă: REALITATEA.NET

''Nu este nerealist dacă privim situația'', a explicat ministrul belgian pentru canalul de televiziune VTM, potrivit Agerpres.

''Ei vorbesc vorbesc deja despre o condamnare la închisoare'', a spus Francken, membru al Partidului Naționalist Flamand (N-VA). ''Întrebarea este în ce măsură ar putea Puigdemont să aibă un proces echitabil'', a spus el.

Ar fi dificil pentru Spania să-l extrădeze pe Puigdemont într-un astfel de caz, a apreciat de asemenea oficialul belgian.

În timp ce majoritatea liderilor europeni au evitat să comenteze cu privire la criza din Spania, afirmând că este o problemă internă și ar trebui să prevaleze constituția țării, premierul belgian Charles Michel a cerut restabilirea dialogului între Madrid și Barcelona.

Relațiile dintre Belgia și Spania au fost tensionate într-un caz similar în anii '90 și în 2000 când țara a refuzat să extrădeze un cuplu spaniol suspectat de legături cu gruparea separatistă bască ETA.

Curtea Constituțională din Spania a început o revizuire a votului pentru independența Cataloniei urmând ca procurorii să decidă dacă acesta a fost un act de rebeliune.

Parchetul General al Spaniei va declanșa săptămâna viitoare o procedură judiciară contra liderului catalan Carles Puigdemont pentru ''nesupunere'', a anunțat vineri seară un purtător de cuvânt al Ministerului Public spaniol, la câteva ore după adoptarea de către parlamentul catalan a unei declarații de independență, menționează AFP.

''Parchetul va prezenta săptămâna viitoare o plângere contra lui Carles Puigdemont pentru nesupunere'', infracțiune pentru care pedeapsa poate ajunge la 30 de ani de închisoare, a indicat reprezentantul Parchetului spaniol.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ''stat independent luând forma unei republici''.

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democrație. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliția catalană și să pună sub tutelă parlamentul regional.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN