Analiștii speculează: SUA şi-ar putea muta militarii de la baza din Incirlik, la Mihail Kogălniceanu

Tuesday, 02 August 2016, 23:48 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Mulţi analişti militari sunt de părere că, după ce baza din Incirlik a stat câteva zile fără curent electric şi cu personalul american blocat în cazarmă, Pentagonul ar putea lua în calcul mutarea avioanelor şi a militarilor staţionaţi acolo.

Cu toate acestea, Osman Koray Ertas, ambasadorul Turciei la București a respins această variantă.

PROMOTIE LA eMAG! OFERTELE POT FI GASITE AICI!!!

"O posibilă mutare reprezintă zvonuri, bârfe. Am văzut punctul de vedere oficial al Statului major general american care arată că nu va fi vorba de o asemenea schimbare în acest moment", a declarat el, potrivit Știrile TVR.

Pe de altă parte, câteva mii de persoane au protestat joia trecută la baza aeriană Incirlik, pentru a cere închiderea acesteia. Manifestanții au susţinut că militarii americani au fost implicaţi în tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15-16 iulie, soldată cu moartea a 270 de persoane.

În primele zile după lovitura de stat eşuată, mai mulţi înalţi oficiali militari de la baza aeriană Incirlik au fost arestaţi şi acuzaţi de trădare, printre care se numără generalul comandant Bekir Ercan Van. Autorităţile turce au susţinut că avioanele F-16 folosite de pucişti au aterizat la Incirlik pentru a fi realimentate, relatează News.ro.

Baza Incirlik este folosită atât de forţele turce, cât şi de militarii americani, şi este vitală pentru operaţiunile coaliţiei occidentale de bombardare a jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemenea, la baza aeriană Incirlik sunt depozitate o parte din focoasele nucleare americane de pe continentul european, însă, numărul exact al focoaselor nucleare care se află în această bază aeriană rămâne necunoscut.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri