Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Anunț oficial despre trenul care va lega Aeroportul Otopeni de Gara de Nord. Durată + costuri

Thursday, 10 January 2019, 12:27 Sursă: CRISTIAN OTOPEANU

Autor: Realitatea.NET

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a oferit, pentru realitatea.net, informații detaliate privind calea ferată care va lega Bucureștiul de Aeroportul Otopeni - Henri Coandă, aceasta fiind considerată o "lucrare de utilitate publică, de interes national".

Potrivit răspunsului oficial, durata estimată pentru execuţia lucrărilor este de 12 luni și, dacă procedurile nu vor fi contestate, "este posibil ca acest proiect să fie finalizat până la începerea Campionatului European de Fotbal (Euro 2020)".

Totodată, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a anunțat, pentru realitatea.net, și costul total al lucrărilor pentru linia de cale ferată care va lega Aeroportul Henri Coanda / Otopeni de Gara de Nord din București: 583.802 mii de lei, adică aproximativ 128 milioane de euro.

Citește și: Mutare Gara de Nord din București. Reacția oficială a CFR pentru realitatea.net

"La data prezentei, Studiul de Fezabilitate a fost prezentat în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe şi a primit aviz favorabil în cadrul şedinţei din data de 20.12.2018. Avizul semnat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice va fi transmis în cel mai scurt timp.

După primirea avizului Consiliului Interministerial, CFR-SA va transmite la Ministerul Transporturilor proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord - Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti - Faza I: Racord c.f. la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă Bucureștiˮ, lucrare de utilitate publică de interes national.

Documentaţiile pentru achiziţiile Proiectării şi Execuției lucrărilor aferente acestui obiectiv de investiţii şi, respectiv pentru achiziţia serviciului de Consultanţă şi supervizare lucrări, se află în analiză la ANAP în vederea validării.

Durata estimată pentru execuţia lucrărilor este de 12 luni.

În eventualitatea în care procedura de achiziţie a Proiectării şi Execuției nu va fi contestată, este posibil ca acest proiect să fie finalizat până la începerea Campionatului European de Fotbal (Euro 2020).

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 583.802 mii lei (prețuri luna noiembrie 2018, 1 euro = 4,5744 lei), din care construcţii montaj (C+M) - 459.994 mii lei.

Menționăm că racordul CF va avea o singură staţie, la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă București.
De asemenea precizăm faptul că traseul liniei CF Gara de Nord – Aeroportul Henri Coandă nu afectează Patinoarul Arena și nici accesul la acesta" este răspunsul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, la solicitarea jurnalistului realitatea.net, Cristian Otopeanu.

 

Totul vine în contextul în care Bucureştiul va organiza patru meciuri la Campionatul European de fotbal din 2020, trei în faza grupelor și unul din optimile de finală, iar planurile de mobilitate prevăd faptul că Aeroportul Otopeni - Henri Coandă trebuie să fie legat de București prin mijloace de transport alternative, până la startul Campionatului European de Fotbal.

 

.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL