Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SĂNĂTATE. Ce trebuie să ştii despre boala fumătorului

Wednesday, 30 April 2014, 11:51 Sursă: REALITATEA.NET

Această boală a plămânilor se manifestă prin tuse cronică, prin producţie de spută şi prin respiraţie din ce în ce mai dificilă, care ajunge să facă activităţile cotidiene tot mai greu de desfăşurat. Deşi plămânii încep să fie afectaţi de la vârste tinere, boala în sine îşi face apariţia după vârsta de 40 de ani.

Tusea fumătorului nu trebuie ignorată

Potrivit statisticilor, peste 90% din bolnavii cu BPOC sunt fumători. Specialiştii apreciază că un fumător din şapte va face această boală. Problema este că fumătorii consideră că tusea, rezistenţa scăzută la efort şi respiraţia îngreunată (gâfâiala) sunt consecinţe normale ale viciului lor şi nu merg la medic decât atunci când simptomele se agravează, deci afecţiunea ajunge într-un stadiu foarte avansat.

Acea tuse a fumătorului pe care multe persoane o ignoră trebuie să fie un semnal de alarmă. Prin efectuarea unei spirometrii, un test simplu ce măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp, poţi afla cât de sănătoşi sunt plămânii tăi şi dacă ai semne de BPOC.

Trebuie să mai ştii că există şi alte substanţe iritante pentru plămâni, care, inhalate pentru o perioadă lungă de timp, pot cauza BPOC. Printre acestea se numără praful industrial, noxele şi diverse substanţe chimice folosite, de exemplu, la fabricarea maselor plastice.

Nu se vindecă

Indiferent de stadiul în care este descoperită, această boală pulmonară nu poate fi vindecată. Capacitatea respiratorie nu poate fi refăcută cu tratamente, dar, cel puţin, poate fi încetinită pierderea ei.

Acest lucru se face printr-un tratament de lungă durată cu medicamente bronhodilatatoare, corticosteroizi sau oxigenoterapie, după caz. Pentru că mulţi dintre bolnavi nu-şi iau tratamentul în mod regulat (56% din aceştia, potrivit unor statistici), exacerbările sunt foarte frecvente şi necesită spitalizare.

Pe lângă tratament, o condiţie esenţială în oprirea evoluţiei bolii este încetarea fumatului.

Citeste contnuarea pe clicksanatate.ro

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL