Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Plan de vaccinare anti COVID-19 în SUA: 20 de milioane de oameni în decembrie, alte 100 de milioane până în martie 2021

Monday, 07 December 2020, 23:35 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Ioana Stanescu

 

Statele Unite este pe primul loc în lume la numărul de infectări cu noul coronavirus -  și cu decesele din cauza COVID-19. Până luni, 7 decembrie, au fost raportate 15.318.200 de îmbolnăviri și 290.137 de decese.

După mai multe etape de avizare, autorizare și evaluare, autoritățile americane au anunțat că până la sfârșitul lunii decembrie vor fi distribuite 40 de milioane de doze de vaccin.

Pentru fiecare vaccin, distribuirea sa va începe imediat după aprobarea comunicată de FDA.

Primele etape ale Calendarului de vaccinare în SUA 2020-2021

10 decembrie 2020: Un comitet consultativ al Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) se va întruni joi, 10 decembrie, după ce a evaluat datele furnizate de studiile clinice ale vaccinului Pfizer-BioNTech, pentru a îşi comunica decizia.

FDA va trebui apoi să îşi comunice acceptul definitiv pentru o autorizare în regim de urgenţă. Acea decizie ar putea fi anunţată „în zilele imediat următoare” după întrunirea comitetului consultativ, a declarat Alex Azar, secretar pentru Sănătate şi Servicii Sociale din administraţia americană.

„În următoarele 24 de ore de după autorizare, vom trimite vaccinurile în toate statele şi teritoriile cu care colaborăm. Iar în orele care vor urma după acest termen, vaccinurile vor putea fi administrate”, a afirmat Alex Azar.

15 decembrie 2020: Este așteptată autorizarea oficială a vaccinului Pfizer.

17 decembrie 2020: După exact o săptămână, acelaşi comitet consultativ se va întruni pentru a evalua de această dată vaccinul dezvoltat de compania Moderna.

sfârșitul lunii decembrie 2020: Numărul dozelor de vaccinuri disponibile va fi limitat într-o primă fază. Autorităţile americane au anunţat că 40 de milioane de doze vor putea fi distribuite până la sfârşitul lunii decembrie.

Astfel vor vi caccinate 20 de milioane de persoane în Statele Unite într-o primă etapă, întrucât ambele vaccinuri, Pfizer și Moderna, trebuie să fie administrate în două doze, la intervale de trei săptămâni, respectiv patru săptămâni.

ianuarie-martie 2021:  Ținta este 100 de milioane de persoane vaccinate.

„De acum şi până la jumătatea lunii martie, ar trebui să acoperim cvasi-totalitatea populaţiei din cele mai vulnerabile categorii, adică aproximativ 100 de milioane de persoane”, a anunţat duminică Moncef Slaoui, directorul ştiinţific al operaţiunii „Warp Speed”, care fixase iniţial acest termen pentru sfârşitul lunii februarie, în urmă cu câteva zile.

În ceea ce priveşte capacitatea de producţie, compania Moderna a confirmat săptămâna trecută că va putea să livreze între 85 de milioane şi 100 de milioane de doze de vaccin în Statele Unite în primul trimestru al anului 2021.

Priorități la vaccinare: ce categorii vor fi primele vaccinate
 
Guvernul american a anunţat că reţeaua sa de logistică este deja pregătită pentru a expedia 6,4 milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech încă din prima săptămână după autorizare.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a recomandat ca rezidenţii din aziluri (3 milioane de persoane vârstnice) şi profesioniştii din sectorul medical (21 milioane de persoane) să fie vaccinaţi cu prioritate.

Fiecare stat federal american va stabili categoriile de persoane care au prioritate în primirea vaccinului, însă cele mai multe dintre ele vor adera cel mai probabil la recomandările formulate de CDC.

Care sunt prioritățile în vaccinarea celor 100 de milioane de persoane

Autorităţile americane nu au finalizat încă ordinea de priorităţi, în contextul în care există şi anumite divergenţe cu experţii din sănătate.

Pe de-o parte, administraţia Trump a evocat posibilitatea ca cele 100 de milioane de persoane să fie oameni „cu comorbidităţi importante”, potrivit unei declaraţii făcute de Deborah Birx, consilier la Casa Albă.

Pe de altă parte, experţii care consiliază CDC au sugerat că ar recomanda prioritizarea la vaccinare pentru cei 87 de milioane de angajaţi din sectoarele esenţiale (educaţie, alimentaţie, menţinerea ordinii publice, pompieri, transporturi publice), imediat după vaccinarea vârstnicilor internaţi în aziluri şi a angajaţilor din sistemul medical.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL