Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul Agriculturii a cerut la Guvern 380 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor cauzate de SECETĂ și de pandemie

Friday, 14 August 2020, 19:46 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Monica Vasilescu

"Dacă ne raportăm la situaţia actuală, respectiv creşterea bugetului bugetului Ministerului Agriculturii cu 3,1 miliarde de lei, din care 2,1 miliarde lei sunt plăţi APIA în avans, care o să fie rambursate în 5 ianuarie anul viitor, am mai avea nevoie pentru a face despăgubirile pentru secetă şi pentru a compensa pierderile datorate evoluţiei Covid-19 şi în sectorul zootehnic de aproximativ 380 de milioane de lei", a spus Adrian Oros, în debutul şedinţei de Guvern.

Premierul l-a întrebat pe ministrul Finanţelor Publice dacă poate fi scăzută suma cerută de Oros din Fondul de Rezervă pentru a creşte bugetul ministerul Agriculturii, iar răspunsul ministrului Florin Cîţu a fost: "putem sa facem acest lucru".

Pe de altă parte, premierul i-a cerul şefului de la MADR să se mai uite şi prin propriul buget să identifice anumite excedente pentru a asigura resursele financiare pentru toate plăţile.

"Deci cu aceşti bani vă descurcaţi, cu 300 de milioane de lei, şi mai vedem... dar vă mai uitaţi şi prin bugetul pe care îl aveţi şi identificaţi unde sunt posibile excedente, astfel încât să asigurăm resursele financiare pentru toate plăţile pe care le-am angajat că le facem", a adăugat Ludovic Orban.

Conform proiectului de rectificare bugetară postat pe site-ul MFP, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale primeşte 2,995 miliarde de lei. "Se propune alocarea suplimentară a 3 milioane lei pentru plata sumelor stabilite prin sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile; 64,3 milioane lei pentru sprijinirea producătorilor agricoli; 740,8 milioane lei pentru activitatea de reproducţie la speciile suine şi păsări, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii; 2,187 miliarde de lei pentru efectuarea, începând cu data de 15 octombrie 2020 a plăţilor în avans pentru campania 2020, în procent de până la 85%, a măsurilor de agromediu şi climă finanţate din FEADR în cadrul PNDR 2014-2020", se precizează în document, potrivit AGERPRES.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL