Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dosarul ANRP. Ani grei de închisoare pentru fosta șefă a instituției, omul de afaceri Horia Simu și deputatul fugar Attila Gabor

Friday, 27 November 2020, 19:02 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

În acest dosar au fost condamnați la închisoare cu executare:
- Fosta șefă a ANRP Crinuța Dumirean, 6 ani și 3 luni. Aceasta trebuie să înapoieze și mita primită de la Horia Simu, în valoare de 400.000 de euro.
- Omul de afaceri Horia Simu, 6 ani și 4 luni
- Fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor, 5 ani. Acesta a primit 4 ani închisoare, însă condamnarea a fost contopită cu cea de 3 ani decisă de Curtea de Apel Ploieşti în 2014 într-un alt dosar. Fostul deputat se află în Ungaria. 
- Evaluatorul Alin Horaţiu Dima, 9 ani şi 8 luni
- Foștii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor: Remus Virgil Baciu, 5 ani și 7 luni (de la acesta a fost confiscată și suma de 1.134.900 lei), Cristian Sebastian Mihai, 4 ani şi 4 luni și Florentina Savu (consilier) - 4 ani 

Pedepse cu suspendare au primit: 
- Fostul deputat Cătălin Florin Teodorescu, 3 ani 
- Foștii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor Oana Vasilescu, 3 ani și Dragoş Bogdan, 3 ani cu suspendare.

Pe latură civilă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus anularea deciziei Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlurilor de despăgubire în favoarea societăţii Rosintaly Management Limited, în cotă de 75%, a lui Aurel Nicolae, în cotă de 15%, şi a lui Ionuţ Birisiu, în cotă de 10%, în cuantum total de 37.243.500 lei.

Instanța a mai hotărât anularea titlurilor de conversie din 2011 emise în favoarea celor trei, repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea sumei de 37.243.500 lei către partea civilă statul român prin Ministerul Finanţelor de către inculpatul Horia Simu, beneficiar real al societăţii Rosintaly Management Limited - 27.932.625 lei, dar şi de către martorii Ionuţ Birisiu - 931.087 lei, Daniel Moldoveanu - 1.117.305 lei, Ion Sterian - 1.675.957 lei, Aurel Niculae - 174.299 lei, Georgian Gabriel Surdu - 2.706.112 lei şi Dorin Cocoş - 2.706.112 lei.
Inculpaţii din dosar au fost obligaţi să plătească statului român 7.715.000 de euro, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară.

Judecătorii au menţinut sechestrele pe bunurile inculpaţilor, dar şi ale martorilor care trebuie să restituie sume de bani către statul român, inclusiv Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea.

Inculpații trebuie să plătească și cheltuielile de judecată de peste 120.000 de lei.

Dosarul a fost deschis de DNA în 2016. Potrivit procurorilor, Horia Simu a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului din municipiul Constanța printr-un intermediar, în octombrie 2009, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.
”De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor (...) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, potrivit DNA.

Procurorii au stabilit că terenul respectiv a fost supraevaluat cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.

”Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol", explică DNA.
Raportul respectiv de evaluare a fost avizat anterior de Florentina Savu, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au mai constatat procurorii. 

Crinuța Dumitrean a primit mită de la Horia Simu 400.000 de euro, iar expertul evaluator Alin Horaţiu Dima, 5.000 de euro.
”În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale”, se mai arată în referatul DNA.

Horia Simu a mai fost condamnat într-un alt dosar, în iunie 2018, la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență. Omul de afaceri a fost acuzat că i-a dat mită fostei șefe a DIICOT Alina Bica pentru a interveni în vederea clasării unui dosar în care era cercetat. Condamnarea i-a fost suspendată şi a fost eliberat din închisoare în decembrie 2018, în baza deciziei Curţii Constituţionale privind nelegalitatea constituirii completurilor de la Instanţa Supremă. În baza aceleiași decizii i-a fost anulată și o altă pedeapsă primită de Crinuța Dumitrean, de 7 ani și 6 luni de închisoare, într-un alt dosar privind retrocedările de la ANP. 

Deputatul Marko Attila a fugit din România în 2015, fiind dat în urmărire internaţională. Trei ani mai târziu, în presă au apărut fotografii făcute la Budapesta, în care fostul deputat UDMR apare alături de politicieni maghiari şi români, amintește Agerpres. 

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL