Cozmin Guşă: "Moţiunea PNL, cronica unui eşec anunţat"

Wednesday, 27 June 2018, 11:57 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Consultantul politic Cozmin Guşă, a vorbit, în exclusivitate la Realitea TV, despre "cronica unui eşec anunţat", aşa cum a numit moţiunea de cenzură care se dezbate miercuri în Parlament.

"Nu se va întâmpla nimic şi ca să o luăm de la început, aşa, cu UDMR-ul. UDMR-ul face mereu acest joc pragmatic, în care, atunci când taberele se înfruntă, trebuie să vadă cine are şanse să câştige şi negociază cu câştigătorul fel de fel de avantaje, după cum s-a întâmplat şi în ultimele zile. Asta-i treaba UDMR-ului, din acest motiv s-a înfiinţat, nu s-a înfiinţat practic ca un partid politic, ci ca o grupare care să ofere avantaje, zice-se, minorităţii naţionale maghiare, dar de fapt liderilor UDMR, întotdeauna, pentru că sunt putred de bogaţi şi sigur, garnisiţi cu toate dosarele posibile pe la DNA şi alte instanţe, dar treaba cu UDMR-ul este secundară, eu mă aşteptam la aşa ceva", a spus Cozmin Guşă.

Consultantul politic a vorbit despre consecinţele moţiunii de cenzură. 

"Sunt două consecinţe, din cauza faptului ca această moţiune a fost atât de prost pregătită, cât şi atât de prost negociată. În primul rând, se marchează, încă o dată, slăbiciunea PNL-ului, a opoziţiei, lipsa de credibilitate a lor atunci când ar fi vorba să coaguleze în interiorul Parlamentului o majoritate pentru ceva. Iar acum, cauza era extrem de propice:  Viorica Vasilica s-a dovedit că e incompetentă, că nu poate să fie prim-ministru, până şi PSD-iştii vorbesc despre asta mai mereu, dar pentru faptul că au negociat-o atât de prost şi s-au încăpăţânat cu această propunere total neprofesionistă, cu Ludovic Orban prim-ministru în locul Vioricăi Dăncilă. Şi numai neprofesionistă, uşor neserioasă. Nu am auzit despre competemţele lui Ludovic Orban în niciun moment. În loc să meargă pe o soluţie anunţată public, aşa cum am spus, cu o personalitate apropiată de PSD, tocmai pentru ca să poată să rupă din voturile majorităţii. Singurul rezultat pentru opoziţie, repet, că se marchează, încă o dată, această slăbiciune şi această degringoladă în care se scaldă. Acolo fiecare cântă pe altă voce. Ludvic Orban zice ceva cu gândul la listele de europarlamentare, unde să fie primul să îşi asigure un trai liniştit, primarii de prin judeţe care vor să candideze la europarlamentare sunt supăraţi că aşa sunt oamenii, unii necunoscuţi pentru ei. Cioloş cu treaba lui şi cu Junker, pe altă voce, neavând, nici el, nicio forţă parlamentară deocamdată, iar USR-ul manifestându-se dur, dar, oricum, nu ca vreo forţă de coagulantă care trebuie să se adapteze la acele condiţii din Parlament. Aştia sunt oamenii, aşa au învaţat românii, ce să-i facem. Acesta este primul rezultat.", a precizat Guşă. 

Cozmin Guşă: "PSD-ul are un avantaj indirect. Şantajul interior în PSD va deveni şi mai puternic"

"Al doilea rezultat este un avantaj indirect pentru PSD care, în plină degringoladă şi în plină nemulţumire faţa de statutul public al lui Dragnea, se regrupează conjunctural şi îşi câştigă practic guvernarea pentru această perioadă de vară, perioadă de vară care ar fi fost foarte importantă pentru pregătirea unui alt fel de buget pentru anul viitor, unui alt fel de demers pentru preluarea preşedinţiei Uniunii Europene semetriale de către România, deci, i se dă linişte. Dragnea va rămâne la fel de contestat in interior, numai că interesul PSD-iştilor este de două feluri: unu -  Legile justiţiei, amnistie, graţiere, tot ce se poate şi a doilea, sigur, avantajele materiale, care vor sta în pixul baronilor, inclusiv în această vară sau în presiunile pe care le vor face la nivelul guvernului. Şantajul interior în PSD va deveni şi mai puternic. În rest, sigur, să mai marcam laşitatea acelor PSD-işti care, în ciuda moţiunii slabe şi a demersului slab al liberalilor, puteau să li se audă vocea, mai ales că sunt destui care îl contestă pe Dragnea. Au preferat să fie laşi, în continuare, dar la asta ne aşteptam, la cum au decurs treburile în ultimele luni", a declarat consultantul politic.

"Pe scurt, această moţiune este cronica unui eşec anunţat, care va întări această idee de slăbiciune a liberalilor şi a altor partide de acolo, va întări eticheta de partid şatajist pe care o are UDMR-ul pusă pe frunte şi bineînţeles că va întări cealaltă etichetă de laşitate a oamenilor care, pe la toate colţurile , din PSD vorbesc, i se opun lui Dragnea, dar când e vorba să facă ceva şi să acţioneze în interes naţional, pentru că dărâmarea guvernului Dăncilă este în interes naţional, în acest moment. Nu putem  scăpa din dictatura proştilor, decât cu acest prim – pas, de a dărâma acest guvern al Vioricăi Dăncilă şi este o cauză naţională", a mai spus Cozmin Guşă.

Cozmin Guşă: "Un potenţial guvern Orban ar fi aceeaşi Mărie cu altă pălărie"

"Rămâne strada în acest moment, dar, bineînţeles că nu mai putem vorbi despre alt guvern până în toamnă, când vor fi pregătiţi încă o dată sau cine va fi pregătit încă o dată pentru că în mod normal, Ludovic Orban pentru un asemenea eşec va fi puternic contestat în PNL, chiar dacă alte variante sunt destul de palide, dar pentru un lider pe partid, şi-o să vedeţi scorul moţiunii, un asemenea demers şi ducerea unui asemenea demers se etichetează clar, ca un mare eşec.

Este de marcat şi de lăudat, atât atitudinea lui Mihai Şora, cât şi acest optimism la cei peste 100 de ani, pe care mulţi dintre noi nu îl mai avem. Şi acest optimism este un fel de motor civic care sigur că va merge mai departe. Nu vor fi manisfestaţii mari de stradă pentru că opoziţia nu reprezintă o alternativă. Oamenii care au ieşit în stradă au ieşit împotriva exceselor în justiţie pe care PSD-ul le face, în rest, pentru ei, pentru mulţi dintre ei, un potenţial guvern Orban ar fi aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Aşa că entuziasm în stradă pe tema moţiunii nu va fi, oricât se vor chinui liderii din PNL să strângă oştile din Bucureşti pe aici va fi aşa, un fel de furtună într-un pahar cu apă şi paharul acela cu apă destul de mic", a concluzionat consultantul politic.

 


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL