Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CEDO dă dreptate Ucrainei în procesul cu Rusia privind anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea

Thursday, 14 January 2021, 16:24 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

În plângerea depusă la CEDO, Kievul a acuzat Rusia că a încălcat Convenția Europeană a drepturilor omului, din februarie 2014 până în august 2015.

În decizia de joi a Curții, care apreciază drept ”parţial admisibilă” plângerea, se arată că, prin ”amploarea şi puterea prezenţei militare ruse” în peninsula ucraineană, Moscova a exercitat într-adevăr ”un control efectiv” asupra Crimeei.
”Această prezență a fost întărită din ianuarie până în martie 2014 fără consimţământul autorităţilor ucrainene şi în absenţa vreunui element care să sugereze că o ameninţare ar viza trupele ruseşti staţionate în Crimeea”, mai precizează CEDO.

Curtea a apreciat ”relatarea” prezentată de Kiev în faţa instanţei ca fiind ”coerentă şi concordantă”, având la bază ”elemente de informare detaliate şi specifice, prezentate cu probe suficiente care indică faptul că soldaţii ruşi nu erau observatori pasivi, ci că ei participaseră activ la evenimentele reclamate.”

În decizia sa, CEDO menționează că nu i s-a cerut să stabilească ”dacă integrarea Crimeei în componența Federației Ruse, conform dreptului rusesc, este legală din punct de vedere al dreptului internaţional”, notează Agerpres

Reamintim că anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, a fost condamnată atât de Ucraina, cât și de Occident. Evenimentul a declanșat un conflict armat în care sunt implicați separatiştii proruşi din estul Ucrainei, care continuă şi astăzi. Bilanțul se ridică la aproape 13.000 de morți. 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL