Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

"Boala femeilor neiubite" afectează femeile cu vârste între 15 şi 50 de ani. Primele simptome

Saturday, 23 December 2017, 13:14 Sursă: REALITATEA.NET

Endometrioză reprezintă creşterea anormală a celulelor endometriale (celulele care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună la menstruaţie) în afara uterului. Celulele endometriale se implantează cel mai frecvent pe ovare, trompele uterine, pe suprafeţele exterioare ale uterului sau ale intestinelor şi pe suprafaţă mucoasei din cavitatea pelvină.

Endometrioză afectează femeile care se află între perioada pubertăţii şi menopauza. În timp ce cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la femeile cu vârstă în jurul valorii de 25-35 ani, endometrioză a fost raportată şi la fete în vârstă de 11 ani. Acest diagnostic îl întâlnim şi la menopauza dar foarte rar.

Cauze:

Modul prin care ia naştere această maladie este încă necunoscut. Există însă câte teorii importante asupra originii bolii, iar cea mai răspândită este teoria mestruatiei retrograde, propusă de Sampson în 1927.

Factorii ereditari joacă un rol important.

O altă posibilitate este aceea că zonele care căptuşesc organele pelvine posedă celule primitive care sunt capabile să crească în alte forme de ţesut – cum ar fi celulele endometriale.

Endometrioză este, de cele mai multe ori, diagnosticată la femeile care caută tratament pentru infertilitate. De altfel, a fost denumită „boală femeilor neiubite”, pentru că multe paciente nu mai reuşesc să facă copii şi ajung să se izoleze, conform andreilaslau.ro.

Simptomele endometriozei:

Dureri pelvine – Durerea pelvină apare de obicei înainte de menstruaţie sau pe parcursul ei, şi scade după menstruaţie.

Dureri în timpul actului sexual şi crampe.

Infertilitate – Poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni şi alte substanţe are au un efect negativ asupra ovulatiei şi fecundaţiei.

Alte simptome:

-constipaţia 
-oboseală cronică 
-perioade menstruale lungi, de necontrolat, cu cheaguri de sânge mai mari sau mai mici 
-probleme gastrointestinale, precum: diaree,balonări şi defecatie dureroasă 
-febră 
-migrene 
-hipoglicemie 
-anxietate


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL