Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alegeri SUA. Primele rezultate: Biden vs. Trump - Donald Trump a ieșit cu discursul de câștigător: "Rezultate fenomenale". Biden: "Păstrați-vă încrederea!"

Tuesday, 03 November 2020, 22:30 Sursă: realitatea.net

UPDATE - Lupta finală pentru președinția Statelor Unite pare să se ducă în statul Michigan. După numărarea a 91% din voturile din acest stat, Biden se află cu aproximativ 20.000 de voturi în urma lui Trump. Acest stat este foarte important în acest moment pentru că dacă Biden reușește să obțină victoria, ar obține voturile a 16 electori, exact cât ar mai avea nevoie pentru a câștiga funcția supremă în SUA, dacă restul rezultatelor se vor menține aceleași și în celelalte state (lucru care pare destul de probabil în acest moment, având în vedere diferențele de voturi).
 
UPDATE - Răsturnare spectaculoasă de situație
 
Răsturnare de situație în alegerile din SUA. Dacă inițial Donald Trump se auto proclamase câștigător, deși rezultatele erau neclare, acum el acuză fraude.
 
În ultimele ore, la numărarea voturilor, s-a petrecut însă o răsturnare spectaculoasă de rezultate în statul american Winsconsin. Este unul dintre așa numitele swing state, decisiv pentru rezultatul final. Dacă inițial părea că Donald Trump va câștiga acest stat și implicit cele 10 voturi ale electorilor, cu doar 4% din voturi rămase de numărat, Biden a trecut pe locul 1, la mică diferență, după numărarea voturilor prin corespondență.
 
UPDATE - Biden 238 - Trump 213
 
Trump și-a atribuit victoria, într-un discurs măreț, dar Biden prinde tot mai mult teren, după ce a câștigat Arizona. În ciuda discursului lui Trump, lupta pentru Casa Albă rămâne strânsă, voturile fiind în continuare centralizate.

Într-un discurs susținut la puțin timp după miezul nopţii (05:00 GMT), Joe Biden s-a arătat încrezător că va câştiga alegerile, dar a susținut că sosirea rezultatelor ar mai putea aştepta ceva timp. Biden a îndemnat la "răbdare" şi "păstrarea încrederii".

"Credem că suntem pe calea cea bună să câştigăm aceste alegeri", a spus Biden, precizând că nu va mai face alte declaraţii până miercuri.

 
UPDATE - Biden 220 - Trump 213
 
Donald Trump a ieșit cu un discurs pentru simpatizanții săi. Președintele este foarte aproape să câștige un nou mandat. În aproape toate statele în care mai sunt de numărat voturi, Donald Trump este aproape sigur de victorie, astfel că actualul președinte este foarte aproape de încă un mandat.
 
"Apreciez foarte mult, vreau sa multumesc poporului american care m-a votat, milioane si milioane de oameni. Exista o parte din oameni care incearca sa ne destabilizeze. Vreau sa multumesc primei doamne si familiei mele dar si vicepresedintelui Mike Pence. Vom fi gata pentru o sarbatoare mare. Castigam tot. Rezultatele in aceasta seara au fost fenomenale si ne pregatim literalmente sa iesim afara si sa sarbatorim pentru ca a fost totul frumos. Cetatenii au iesit in numar record sa voteze. Nu ne-am asteptat sa castigam in Florida si am castigat cu multe voturi acolo. Am castigat in statul Ohio si in Texas. Am castigat cu 70.000 de voturi in Texas ceea ce este incredibil. Probabil ca am castigat si in Georgia, suntem inainte cu 2,5 procente, nu o sa ne ajunga cei democrati din urma. Avem si Carolina de Nord. Am primit voturi in care nu ne asteptam", a declarat Donald Trump
 
 
UPDATE - Biden 238 - Trump 213
 
Închiderea ultimelor circumscripţii în Insulele Aleutine din Alaska, miercuri, la ora 06:00 GMT, a pus capăt zilei electorale din SUA, într-un scrutin foarte strâns în care ar putea dura câteva zile până se vor cunoaşte rezultatele definitive, transmite EFE.

Alaska, unde sunt două fusuri orare, este ultimul stat în care se închid circumscripţiile electorale şi este de aşteptat că cei trei mari electori alocaţi acestui stat să-i revină preşedintelui în exerciţiu Donald Trump.

Pe de altă parte, doar 75.000 din cele 350.000 de voturi primite prin poştă în statul-cheie Pennsylvania - cu 20 de mari electori - vor fi luate în calcul la numărătoarea finală.

O oficialitate a oraşului Philadelphia, Lisa Deeley, a declarat marţi noapte într-o conferinţă de presă, la închiderea votului, că 275.000 de voturi primite anticipat nu se vor regăsi în numărătoarea finală până miercuri dimineaţa sau chiar mai târziu în cursul săptămânii.

La alegerile din 2016, preşedintele Trump s-a proclamat învingător în acest stat cu doar 44.000 de voturi.
 
UPDATE - ORA 9:10 Biden 238 - 213 Trump
 
Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, a câştigat în statul-cheie Texas, bastion republican şi al doilea stat în privinţa numărului de mari electori, astfel că avansul democratului Joe Biden a fost redus, relatează Fox News şi NBC News, preluate de AFP şi DPA.

Cei 38 de mari electori obţinuţi în Texas reprezintă o victorie-cheie pentru Trump.

Republicanul a ajuns la un total de cel puţin 213 mari electori, comparativ cu 237 pentru democrat, potrivit DPA.

Este nevoie de 270 de mari electori pentru a câştiga alegerile prezidenţiale în SUA.

Democraţii au încercat să iasă învingători în Texas, un bastion republican, datorită populaţiei latino-americane tot mai numeroase.

Nu sunt cunoscute rezultatele din nouă state, printre care Pennsylvania, Michigan, Wisconsin şi Carolina de Nord.
 
UPDATE: ORA 8:55 - Biden 238 - 213 Trump
 
Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, a câştigat în statul-cheie Texas, bastion republican şi al doilea stat în privinţa numărului de mari electori, astfel că avansul democratului Joe Biden a fost redus, relatează Fox News şi NBC News, preluate de AFP şi DPA.

Cei 38 de mari electori obţinuţi în Texas reprezintă o victorie-cheie pentru Trump.

Republicanul a ajuns la un total de cel puţin 213 mari electori, comparativ cu 237 pentru democrat, potrivit DPA.

Este nevoie de 270 de mari electori pentru a câştiga alegerile prezidenţiale în SUA.

Democraţii au încercat să iasă învingători în Texas, un bastion republican, datorită populaţiei latino-americane tot mai numeroase.

Nu sunt cunoscute rezultatele din nouă state, printre care Pennsylvania, Michigan, Wisconsin şi Carolina de Nord.
 
UPDATE ora 8:28 - Biden 238 - 213 Trump 
 

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat în noaptea de marţi spre miercuri că "este pe cai mari" pentru a câştiga scrutinul prezidenţial şi a susţinut că oponenţii săi încearcă "să fure alegerile".

"Suntem pe CAI MARI, dar ei încearcă SĂ FURE Alegerile. Nu-i vom lăsa niciodată să facă asta. Nu se mai poate vota după ce Secţiile s-au închis!", a scris Trump pe Twitter, după câteva ore bune de tăcere pe reţelele de socializare.

\"\"O să fac o declaraţie la noapte. O mare VICTORIE!", a adăugat Trump, într-un al doilea tweet. 

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a declarat în noaptea de marţi spre miercuri că este "pe drumul cel bun pentru a câştiga alegerile" prezidenţiale împotriva republicanului Donald Trump, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"Fiţi încrezători, vom câştiga", a spus fostul vicepreşedinte american în faţa susţinătorilor săi reuniţi pe sistem \"drive-in\" în fieful său din Wilmington, statul Delaware.

"Considerăm că suntem pe drumul cel bun pentru a câştiga alegerile", a afirmat Biden, sub claxoane entuziaste.

"Suntem încrezători în legătură cu Arizona", un stat-cheie, a adăugat Biden, 77 de ani, făcând apel la răbdare.

"Suntem în cursă în Georgia (...) Suntem încrezători în legătură cu Wisconsin şi Michigan. Vom câştiga în Pennsylvania", a mai spus el. 

 
UPDATE ora 7:59 - Biden 237 - 213 Trump - scorul actualizat conform celor de la Fox News.
 
UPDATE ORA 7:57 - Donald Trump  a scris pe Twitter că oponenții săi încearcă să fure alegerile.
 
UPDATE ORA 7:52 - Joe Biden s-a adresat suporterilor săi și a declarat că este încrezător în victoria sa care este foarte probabilă în acest moment. Este optimist și se așteaptă ca rezultatele să fie pozitive pentru tabăra sa.
 
UPDATE ORA 7:46 - Biden 237 - Trump 210, conform informațiilor publicate de Fox News. Este posibil ca rezultatele să fie extrem de apropiate la finalul zilei.
 
UPDATE ORA 7:37 - Biden 223 - Trump 174 - Donald Trump tocmai a câștigat statele Iowa, Florida, Montana și Ohio
 
UPDATE ORA 7:25 - Biden 223  - Trump 145
 
UPDATE ORA 7:22 - Biden 223 - Trump 136
 
UPDATE ORA 7:15 - BIDEN 205 - TRUMP 136
 
UPDATE ORA 7:05 - BIDEN 205 - TRUMP 132
UPDATE 7:02 - BIDEN  205 - TRUMP 114
 
UPDATE 6:49 - BIDEN 192 - TRUMP 114 (sunt necesare 270 de voturi pentru victorie)
 
Până la această oră, Biden a câștigat 192 de voturi electorale. Câștigătorul are nevoie să strângă 270 pentru a fi următorul președinte al Americii. Donald Trump a strâns 114 voturi însă conduce la votul popular.
 
Update 6:36 - Urnele de vot au fost închise pe toate statele și din acest moment începe numărătoarea voturilor peste tot - Încep să vină rezultatele oficiale.
 
Ziua electorală din Statele Unite a ajuns practic la final cu închiderea colegiilor electorale din statele California, Oregon, Washington şi Idaho, astfel că votul s-a încheiat în 48 din cele 50 de state din ţară, transmite miercuri EFE.

Odată cu închiderea urnelor pe coasta de vest a SUA, marţi la ora locală 20:00 (04:00 GMT, miercuri), se mai votează doar în Alaska şi în Hawaii. Cu o oră înainte (03:00 GMT), se închiseseră şi colegiile electorale în Iowa, Montana, Utah, Nevada şi o parte din statul Idaho. Dintre toate acestea, singurele considerate state-cheie, care pot înclina balanţa fie în favoarea republicanului Donald Trump, fie a democratului Joe Biden, sunt Iowa şi Nevada.

Cele două state care mai au la dispoziţie o oră pentru a vota nu sunt considerate vitale pentru rezultatul scrutinului, ţinând cont de faptul că democraţii sunt tradiţional puternici în Hawaii, în timp ce republicanii câştigă de obicei în Alaska, şi nici nu se aşteaptă surprize.

Candidatul democrat Joe Biden şi-a asigurat deja cel puţin 209 mari electori în Colegiul Electoral, faţă de 119 cât a acumulat preşedintele Donald Trump, dintr-un total de 270 care ar desemna câştigătorul, potrivit proiecţiilor principalelor mass media.
 
UPDATES 05.30 Proiecție Fox News: Trump 109 electori, Biden 129
UPDATE 5:25: Biden 94 de electori, Trump 72 - CNN. Câștigă cel care adună 270.
 
UPDATE: Democrații și-au întărit cu 5 fotolii  majoritatea în Camera Reprezentanților - AFP, CNN
 
UPDATE 04:50  Biden 89 de electori, Trump 72 - CNN. Câștigă cel care adună 270.
 
Florida, unul dintre statele cheie, tot mai aproape de a fi câștigat de Donald Trump.
 
UPDATE 04:45 BILANȚ după anunțarea rezultatelor parțiale și proiecțiilor pentru 28 de state

Trump ar fi câștigat Indiana, Kentuky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Louisiana, Wyoming, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Michigan.

Biden ar fi câștigat Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, New Jersey, Rhode Island, Illinois, Colorado, Ohio, New York.

UPDATE 04:35  Biden 89 de electori, Trump 54 - CNN. Câștigă cel care adună 270.

 
UPDATE 03:30 Trump a câțigat Michigan - predicție CNN.
 
UPDATE 04:25 Trump este dat învingător în Louisiana și Wyoming. 
UPDATE 04:20 Trump a câștigat Dakota de Sud - proiecție.
UPDATE 04:20 Biden a câștigat Colorado - proiecție.
 
UPDATE 04.10 Biden 80 de electori, Trump 51 - CNN. Câștigă cel care adună 270.
 
UPDATE: 04.05: Biden ar fi câștigat Ohio și New York.
 
UPDATE 03:50 BILANȚ după anunțarea rezultatelor parțiale și proiecțiilor pentru 23 de state

Trump ar fi câștigat Indiana, Kentuky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri.

Biden ar fi câștigat Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois.

Florida, unul dintre statele cheie, este pe muchie de cuțit (toss-up), dar cu predicție de a fi câștigat de Donald Trump.

-------------
03:40 Proiecție CNN: Trump 42 de electori, Biden 32 de electori
 
UPDATE 03:83: Proiecție - Trump a câștigat Dakota de Nord.
UPDATE 03:83: Proiecție - Biden a câștigat Rhode Island - AP și NYT.
UPDATE 03:43: Proiecție - Trump va câștiga Virginia de Vest.
UPDATE 03:43: Proiecție New York Times - Trump are șanse să câștige Florida, Georgia și Carolina de Nord.  
UPDATE 03:40: Trump, dat câștigător în Tennessee.
UPDATE 03.32: Trump, dat câștigător în Alabama și Mississippi - CBS
UPDATE 3:30: Donald Trump, dat drept câștigător în Arkansas - AP.
 
UPDATE 3:25: Număr de electori câștigați: Biden - 91, Trump - 76.
 
UPDATE 03:20: Biden va câștiga trei dintre cele patru voturi electorale din Maine (unul dintre cele 2 state cu vot propoțional), potrivit CNN. 

UPDATE 03.12: Biden e dat câștigător în statul natal Delaware și în New Jersey.

UPDATE 03:10: - Joe Biden, dat câștigător în Maryland, Trump în Oklahoma - CNN.

UPDATE 03:01 : - În Florida, unul dintre cele mai importante state în ecuația electorală, situația este pe muchie de cuțit (toss-up) CBS.

UPDATE 03:00 : Joe Biden e dat câștigător în DC - CBS.

UPDATE 02:55: Donald Trump e dat câștigător în Alabama -  AP. 

UPDATE 02.54: Joe Biden e dat câștigător în Massachusetts - CBS.

UPDATE 02:50:  Donald Trump e dat câștigător în Carolina de Sud -  AP.

UPDATE 02:45:  Joe Biden e dat câștigător în Virginia de Vest, potrivit AP și Fox News.

UPDATE 02:41: Donald Trump este dat câștigător în statul Kentucky, potrivit Fox și New York Times. 

UPDATE 02:40: Joe Biden este dat drept câștigător, potrivit rezultatelor parțiale, în statele Vermont și Virginia, anunță Fox News.

UPDATE 02:10Potrivit CNN, Donald Trump a câștigat statul Indiana și pe toți cei 11 electori alocați.

UPDATE 01.55: Potrivit primeleor rezultate parțiale prezentate de CNN, Donald Trump a obținut 68,1% din voturi în statul Indiana, iar contracandidatul săi Joe Biden are un avans de 52,6% în Kentucky.

UPDATE: Peste 100 de milioane de americani au votat anticipat în cadrul alegerilor prezidenţiale din SUA, arată cel mai recent studiu al US Elections Project, o bază de date creată de un profesor de la Universitatea Florida pentru a monitoriza prezenţa la vot.

După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura zile sau chiar săptămâni. La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat prin corespondenţă din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă.

Preşedintele american Donald Trump a recunoscut, marţi, că "nu s-a gândit deocamdată la un discurs de renunţare sau la un discurs de acceptare" pentru finalul zilei alegerilor prezidenţiale din SUA.

"Să sperăm că vom face doar una din acestea două şi, ştiţi, când câştigi este uşor. Când pierzi nu este niciodată uşor, nu pentru mine", a spus Trump, adresându-se echipei sale de campanie în Arlington, statul Virginia.

Candidatul democrat la preşedinţia SUA, fostul vicepreşedinte Joe Biden, a început ziua scrutinului cu o vizită la mormântul fiului său Beau, decedat în anul 2015, la vârsta de 46 de ani, din cauza unui cancer cerebral.

În dimineaţa răcoroasă a zilei alegerilor, Biden şi soţia sa, Jill, s-au oprit şi la biserica Sf. Iosif, în valea Brandywine, biserica la care el obişnuieşte să mergă pentru slujba de duminică atunci când se află la casa sa din oraşul Wilmington.

Americanii s-au prezentat, marți, la urne pentru a-şi alege preşedintele după o campanie acerbă şi divizantă, un scrutin în care actualul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, încearcă să depăşească avansul pe care rivalul său, democrat Joe Biden, îl are în sondaje, şi să câştige un nou mandat de patru ani, transmite Reuters.
  
Votul pune capăt unei campanii dominate de pandemia COVID-19, care a ucis peste 231.000 de persoane în Statele Unite şi a aruncat în şomaj milioane, şi zguduite de proteste la nivel naţional faţă de injustiţia rasială împotriva afro-americanilor.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL