Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

A murit actriţa Cristina Stamate

Monday, 27 November 2017, 08:45 Sursă: REALITATEA.NET

Cristina Stamate fusese internată în urmă cu trei zile la Floreasca. Suferea de insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică, afecţiuni grave ale inimii, iar în ianuarie 2016 a suferit o intervenţie chirurgicală pe cord deschis, când i s-au făcut trei bypassuri. După două luni, a urcat din nou pe scenă.

Cristina Stamate a murit. Anunţul Teatrului de Revistă Constantin Tănase

Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946, în Bucureşti. Mai întâi a vrut să se facă medic, apoi avocat. A ajuns în final la teatru, mai ales că de mică toţi i-au spus că are talent şi că "artistă trebuie să se facă", după cum mărturisea într-un volum de amintiri. 

În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale", la 21 de ani. Dupã doi ani la Teatrul din Arad, a venit la Bucureşti, în anul 1972, la Teatrul de Revistã "Constantin Tãnase". După debutul în comedia "Birlic", alături de marele actor Grigore Birlic, au urmat zeci de spectacole la "Revistă".

Alexandru Arşinel, declaraţie cutremurătoare după moartea Cristinei Stamate: "Era singură"

Deşi a jucat şi în două filme celebre, "Grăbeşte-te încet" şi "Secretul lui Bachus" în anii '80, a preferat întotdeauna teatrul de revistă. A jucat alături de Nicu Constantin, Jean Constantin, Stela Popescu, Ion Lucian şi mulţi, mulți alţii.

Cristina Stamate a avut roluri în numeroase spectacole de comedie precum "Arca lui Nae şi Vasile", "Bufonii regelui", "Idolul femeilor", "Nimic despre papagali", "Poftă bună lui Tănase", "Revista revistelor", "Ura... şi la gară" şi "Vara nu-i ca iarna". A jucat şi în spectacole de televiziune sau de radio.

La 60 de ani a debutat şi în arta regiei, în teatrul independent. În 2014 a pus în scenă spectacolul "Încurcătură la nivel înalt", la Teatrul Elisabeta.

Personalitate vibrantă şi tonică, Cristina Stamate s-a dedicat şi celor mici, predând cursuri de actorie copiilor încă din anul 1980. A publicat şi două cărţi, una de literatură gastronomică şi umor "Sare în bucate", în anul 2007, iar, după doi ani, o colecţie de eseuri, "Femeia Hopa-Mitică. Poveşti din lumea care mă-nconjoară".

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL