Schimbare de ultima oră la taxa "Oxigen". Mașinile Euro 4 plătesc vinieta abia din 2021

 

Taxa Oxigen. Proiectul primarului general Gabriela Firea de taxare a mașinilor care poluează și de interzicere a accesului în centrului Capitalei pentru mașinile sub Euro 2 a fost votat în ședința de joi Consiliului General al Municipiului București. Gabriela Firea a anunțat în timpul ședinței o schimbare importantă în proiect, iar amendamentul ei a fost acceptat.

Taxa Oxigen. Primarul general Gabriela Firea a anunțat joi că șoferii cu mașini Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen începând de la 1 ianuarie 2021. În proiectul publicat pe site-ul PMB, mașinile cu normă de plouare Euro 4 urmau să plătească taxa începând de anul viitor.

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat joi proiectul conform căruia toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta „Oxigen" de acces şi circulaţie în Bucureşti, începând cu 1 ianuarie 2020. Hotărârea a fost adoptată cu 31 de voturi „pentru", 13 abţineri şi 7 „împotrivă".

Potrivit unui amendament adoptat la propunerea ALDE, începând cu 1 ianuarie 2022 va fi interzis accesul în municipiul Bucureşti pentru autovehiculele cu norme de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2.

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2024, va fi interzis în Capitală accesul autovehiculelor cu normă de poluare Euro 3.

Tot la propunerea ALDE au fost exceptate de la restricţiile din hotărâre: autovehiculele din categoria L1E şi L5E, precum şi autovehiculele care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL (doar autovehiculele cu normă de poluare Euro 3).

Taxa Oxigen. Consilierii municipali s-au întrunit în şedinţă joi, de la ora 11,00, pentru a dezbate 104 proiecte de hotărâre, printre care se numără: introducerea vignetei "Oxigen" de acces şi circulaţie în Bucureşti, trecerea Pădurii Parc Băneasa în domeniul public al Capitalei în scopul reamenajării sau eliminarea PUZ-urilor pentru proiectele publice.

Taxa Oxigen. Conform proiectului "Oxigen", toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 vor plăti vigneta "Oxigen" de acces şi circulaţie în Bucureşti.

Taxa Oxigen. Pentru vehiculele cu norma de poluare Euro 5, Euro 6, pentru cele electrice şi hibride, accesul în Bucureşti va fi permis fără restricţii pe toate arterele.

Taxa Oxigen. Maşinile Euro 3 şi Euro 4 vor putea circula în Bucureşti numai după achiziţionarea vignetei. Modificare de ultima oră în proiect: un amendament prevede amânarea cu un an, de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021, a intrării în vigoare a taxei pentru maşinile cu motoare Euro 4.

Pentru automobilele non-euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul va fi interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului.

Taxa Oxigen, noi amendamente. Ce se schimbă pentru șoferii din Capitală

Opoziția anunţă că va susţine proiectul privind introducerea vignetei "Oxigen" doar în condiţiile în care vor fi adoptate o serie de amendamente.

Taxa Oxigen. Amendamente depuse de USR București vizează: modificarea grilei tarifare, înfiinţarea de benzi unice şi utilizarea fondurilor colectate exclusiv pentru protecţia mediului şi îmbunătăţirea condiţiilor de transport.

Taxa Oxigen. "În general, taxarea autoturismelor în funcţie de cât poluează este corectă şi utilă. Este o soluţie de reducere a traficului auto şi implicit a poluării, soluţie care a dat rezultate foarte bune în alte capitale europene. Cu toate acestea, proiectul prezentat de Gabriela Firea are hibe majore. (...) Consilierii municipali USR Bucureşti vor vota proiectul de hotărâre doar dacă acest proiect va fi îmbunătăţit. (...) Deocamdată însă, în forma în care a fost propus, proiectul cere bucureştenilor să plătească din buzunar trei ani şi jumătate de incompetenţă şi indiferenţă a Gabrielei Firea faţă de problema poluării aerului", precizează USR Bucureşti pe Facebook.

Taxa Oxigen. Amendamentele care vor fi propuse în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei vizează:Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
vlad tepes
25 Oct 12:38
Se pare ca scorpia asta moldoveanca se crede un fel de GRETA THUNBERG a Romaniei!!
Răspunde
0 0
vlad tepes
25 Oct 12:09
Aceasta este o taxa prohibitiva si discriminatorie pe proprietatea bucuresteanului, care se adauga la multele taxe auto existente! Ma intreb: oare ce comisioane exorbitante o fi incasat FiRea de la dealerii auto, pt interzicerea practic a majoritatii autoturismelor bucurestenilor, astfel incat sa le faciliteze dealerilor vanzarea rablelor noi si scumpe ale acestora? Intocmai ca si mosierii de altadata, scorpia asta pune biruri peste biruri pt cetatenii saraci, scuipand practic pe proprietatea auto a acestora, nevrand sa inteleaga ca acestia nu isi pot achizitiona masini de lux nepoluante, asa cum face ea din spagile si comisioanele obtinute ca primar! Oare, o fi cunoscand ceva istorie, ca sa stie ce au patit unii dintre mosierii si arendasii de la 1907, ca o consecinta a birurilor aberante prin care puneau povara mare pe taranime? Poate va veni vremea ca si bucurestenii sa puna o taxa pe viata curvei moldovence, dar si a familiei ei imputite! Sa vedem atunci, daca poate sa o plateasca!
Răspunde
0 0
1nu
25 Oct 10:42
Taxa e discriminatorie! Avocatul poporului ar trebui sa se sesizeze.
Trebuie pornit de la un etalon adica masinile electrice care au poluare 0. Si masinile euro 5 si 6 polueaza!!! Si ele trebuie sa fie taxate cu o anumita suma!!!
Răspunde
0 0
Kokos
24 Oct 21:18
Domnișoara Firea o să pună rovinietă și pe noxele de la fund. Părț.
Răspunde
0 0
Tudor
24 Oct 16:58
Si masinile pe GPL? EURO 3 !?
Răspunde
0 0
Adrian
24 Oct 08:50
Un proiect total aiurea ca si Firea. Daca vreti oxigen puneti interdictie pe diesel. Acolo e problema, dar nimeni nu are curaj sa dea o lege in privinta asta. Romanii sunt mari iubitori de natura si aer curat dar toti merg cu masini diesel, cred ca 80% din parcul auto e diesel. Este un paradox. Toti vor masina. Cand vrei masina dar nu ai bani de masina iei diesel ca deh...consuma mai putin.
Răspunde
0 0
borfasi
24 Oct 08:10
Calicule, nu e vorba de cei din capitala ci cei care vin in capitala.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?