Alertă NUCLEARĂ în Franța! Sute de oameni au fost evacuați

 

Două sute de oameni au fost evacuați, marți, de pe șantierul unui reactor nuclear EPR (European Pressurized Water Reactor) în construcție în Flamanville, în nord-vestul Franței, după ”o degajare de fum”. Din fericire, niciun om nu a fost rănit.'Ca măsură de precauţie, 200 de persoane ce lucrau pe şantier au fost evacuate şi unităţi de pompieri-genişti au fost deplasate la faţa locului', a precizat într-un comunicat prefectura departamentului Manche, scrie Agerpres.

'Nicio persoană nu a fost rănită. Pompierii-genişti de la faţa locului au neutralizat originea acestei degajări de fum', iar fumul care a rezultat din 'contactul unui ulei cu o sursă de căldură (...) face aerul greu de respirat în locul unde sunt stocate produsele respective', adaugă acest comunicat.


Incidentul s-a produs 'la începutul după-amiezii', iar 'scurgerea şi degajarea de fum sunt la ora actuală stopate', a dat asigurări prefectura.

În jur de 4.600 de persoane vin în fiecare zi să muncească pe acest sit EPR, a precizat grupul Electricite de France (EDF) în septembrie. Circa 800 de oameni lucrează de asemenea în cele două reactoare în funcţiune ce se află în apropiere de şantierul EPR.

De la lansarea lui, în 2007, acest şantier, pe care EDF continuă să îl prezinte ca pe o vitrină pentru vânzarea de reactoare EPR în străinătate, a cunoscut numeroase probleme. Costurile sale s-au triplat, ajungând la 10,5 miliarde de euro. Iniţial, reactorul trebuia lansat în 2012, însă se estimează că nu va intra în funcţiune înainte de finele lui 2018.

EPR este un reactor nuclear de a treia generaţie, conceput pentru a oferi o putere şi o siguranţă îmbunătăţite, dar ale cărui primele două prototipuri în construcţie, în Franţa şi în Finlanda, au acumulat probleme.

Alte patru reactoare de acest tip sunt în construcţie, două în China şi două în sud-vestul Marii Britanii, în Hinkley Point.

Parcul nuclear francez, care numără în prezent 58 de reactoare active, este al doilea cel mai important din lume ca putere, după cel din SUA, şi asigură 75% din producţia de electricitate în Franţa.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?