O nouă gafă marca Dăncilă? Ce întrebare a stabilit Guvernul pentru referendum

 
Intrebare fara sens la Referendum
Intrebare fara sens la Referendum

”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Aceasta va fi întrebarea la care românii sunt invitați să răspundă în zilele de 6 și 7 octombrie, în cadrul așa-numitului ”referendum pentru familie”.Guvernul a adoptat în ședința de marți, 18 septembrie, actele normative necesare bunei organizări a Referendumului pentru revizuirea Constituției, se arată într-un comunicat al Executivului.

Potrivit actului normativ adoptat, întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției va fi „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da" sau „nu".

"Este un tip de non-întrebare. Sfidează orice logică legată de un referendum consituțional", a declarat la Realitatea TV Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției și de Externe.

Și realizatorul "Jocuri de Putere" Rareș Bogdan s-a declarat uimit de întrebarea anunțată de purtătorul de cuvânt al Guvernului. "Este o jignire și o bătaie de joc la adresa celor 3 milioane de români care au semnat inițiativa cetățenească, dar și la adresa Bisericii Ortodoxe. Cum să vii cu o asemenea întrebare?", a spus jurnalistul Realitatea TV.

De ce evită Guvernul să pună direct întrebarea legată de familia formată din bărbat şi femeie

Întrebarea care va fi tipărită pe buletinele pentru referendum a ridicat mai multe semne de întrebare, pentru că nu conţine, explicit, subiectul supus consultării populare. şi anume dacă românii sunt sau nu de acord ca in Constituţie să se precizeze explicit faptul că o familia se întemeiază pe căsătoria între bărbat şi femeie.

Anunțul referitor la Întrebarea din referendum a fost făcut inițial de purtătorul de cuvânt Nelu Barbu, care a dezvăluit și care va fi costul referendumului - 163,712 milioane de lei, adică aproximativ 35,1 milioane de euro. 

Ordonanța de urgență adoptată marți conține mai multe măsuri organizatorice de natură să asigure integritatea procesului de votare. "De asemenea, prin Ordonanța de urgență se urmărește remedierea lacunelor semnalate în cazul organizării referendumului, prin utilizarea soluțiilor legislative instituite de Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente", se spune în comunicatul Executivului.

În cadrul ședintei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a precizat că referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7:00 şi 21:00.

Referendumul are loc pentru revizuirea Constituţiei astfel încât aceasta să prevadă că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită ”între un bărbat şi o femeie” - și nu pe cea ”între soți”, cum este specificat în prezent în Legea Fundamentală.

E oficial! Referendumul pentru familie se va desfășura în două zile, 6 și 7 octombrie

La 11 septembrie, inițiativa de revizuire a Constituției privind redefinirea familiei a trecut de Parlament, după ce senatorii au decis prin vot, cu 107 voturi ”pentru”, 13 ”împotrivă” și 7 abțineri, în favoarea proiectului.

Inițiativa trecuse, deja, de Cameră - prin urmare, românii vor fi chemați la Referendum pe 6 și 7 octombrie pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu modificarea.

Pentru ca proiectul să treacă era nevoie de cel puțin 91 de voturi, iar PSD și ALDE au 83 de voturi, dar voturi au venit de la tradiționaliștii din UDMR și PNL. Cei 13 senatori USR au votat împotrivă.

Cu excepția USR, toate discursurile din plen au fost profund tradiționaliste, în favoarea modificării Constituției. Astfel, Titus Corlățean a menționat că în imnul României se invocă "oastea e creștină", iar o senatoare PNL a menționat că "era digitala face ca tradițiile sa fie uitate", dar și ”așa am văzut la mine în sat". 

Surse: PSD vrea ca "referendumul pentru familie" să dureze două zile

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Gheorghe
19 Sep 08:42
Intrebarea nu se refera la legea familiei. Inteleg ca oeice lege votata de parlament face parte din constitutie, De ci nu mai poate fi blocata.
Răspunde
0 0
Manolache
19 Sep 07:23
O intrebare aberanta pentru referendum dupa cum sunt conduse guvernul si majoritatea parlamentara .
Răspunde
0 0
Gelu
19 Sep 07:04
Atenție la întrebarea care va fi la referendum fiindcă aici vedem intenția de a modifica mai multe chestiuni în constituție cât și scăparea oligarhilor de puscarie(votate de parlament!!!!) opriți-vă dictatorilor
Răspunde
0 0
Cititi constituți,ca să o intelegi,veniti la mine cu intrebări !
19 Sep 05:51
Ei,vedeti dv,d.Cristian Diaconescu,perdant oridecâte ori a cerut vot,este de acord cu dl Băsescu ,care a cerut,prin referendum ,parlament unicameral,deși constituția spune ca e format din doua camere,ca in SUA.Păi de ce avem parteneriat strategic cu marea țară,dle Diaconescu ?Acum guvernul cere aprobarea modificării ,conforn aer 151 din constituție,adică intăi faci modificarea si apoi supui votului popular.De ce dl Diaconescu,specialist in diplomatie-doar a lucrat in serviciul diplomatic peste un an-induce Realitatea TV în eroare,că doar de unde sa ia și ei specilisti in detoate ?
Răspunde
0 0
Stan
19 Sep 05:33
Jos ciuma rosie psd-alde-udmr...Respectati votul poporului ciumatilor :300 asa cum sa votat...Hotilor,jefuitorilor ce averi colosale aveti???
Răspunde
0 0
Stan
19 Sep 05:30
Jos ciuma rosie din Romania,psd-alde-udmr...3oo asa cum au votat romanii..Respectati votul poporului ciumatilor iliescieni.
Răspunde
0 0
Stan
19 Sep 05:29
Jos ciuma rosie din Romania,psd-alde-udmr...3oo asa cum au votat romanii..Respectati votul poporului ciumatilor iliescieni.
Răspunde
0 0
baldovin
19 Sep 00:12
nu mai inteleg nimic,am mai auzit-o si pe asta,parlamentul propune si poporul spune-da sau nu.
ce vor oamenii acestia?S-a votat la referendum sa ramana 300 de parlamentari si ei s-au inmultit,si acum isi bat joc de noi.
Răspunde
0 0
Laurentiu Gabriel
18 Sep 23:48
"CIUMA ROSIE".... Cine știe ce vor să modifice în Constituția României..... doar din modul în care este formulată întrebarea rezultă că va fi o hoție......așa că trebuie să fim cu ochii pe ei....... *WUIE PSD*
Răspunde
0 0
Paul C.
18 Sep 22:32
Sa nu fie cuprins in forma adoptatã de Parlament si ceva din amnistie si gratiere! Nu cred ca ar fi surprinzator faptul ca, votezi pt. un lucru dar este valabil si pentru altceva.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?