Coronavirus - România: 706475 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Descoperire uimitoare în faimosul templu din Luxor, Egipt

Tuesday, 25 March 2014, 10:40 Sursă: REALITATEA.NET

Templului vechi, care este renumit pentru cei doi colosi ce il reprezinta pe Amenhotep al III-lea, i s-au adaugat alte doua statui uriase ale faraonului din cuart rosu, ridicate de arheologi, dupa reastaurare, scrie ziare.com, citând AFP.

Cele doua noi statui descoperite de arheologi au fost amplasate langa templul funerar al regelui.

Vechile statui gemene denumite "colosii Memnon", de acum 3.400 de ani, erau ale faraonului Amenhotep al III-lea, a carui domnie a marcat apogeul politic si cultural al civilizatiei antice din Egipt.

"Lumea stia pana acum despre existenta a doi colosi Memnon, dar incepand de astazi ea va afla de patru colosi ai faraonului Amenhotep al III-lea", a declarat arheologul armeano-german Hourig Sourouzian, conducatorul proiectului de conservare a templului de la Luxor.

"Cele doua statui colosale au fost restaurate, dupa ce au suferit daune severe de-a lungul secolelor", a spus arheologul.

Una dintre cele doua statui are o greutate de 250 de tone si-l infatiseaza pe faraon in pozitie asezata, cu mainile pe genunchi. Colosul are o inaltime de 11,5 metri, cu un postament de 1,5 metri inaltime si 3,6 metri latime.

Arheologii spun ca lipseste coroana, statuia originala ar fi ajuns la inaltimea de 13,5 metri si ar fi cantarit 450 de tone. Langa piciorul drept al faraonului sta Tiye, sotia lui Amenhotep al III-lea, purtand o peruca uriasa si o rochie lunga.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE