Dacă stai în frig poți răci. Mit sau adevăr?

Thursday, 16 January 2014, 12:55 Sursă: REALITATEA.NET

Într-adevăr, numărul persoanelor răcite crește spre sfârșitul toamnei și în timpul iernii, însă răceala și gripa nu sunt cauzate de frig, ci de virusuri. Explicația este că oamenii stau mai mult în spații închise pe timpul iernii, ceea ce îi face să intre în contact cu mai mulți oameni (a se citi purtători de virusuri).

Mai mult, și umiditatea joacă un rol în răspândirea virusurilor. Pe timpul iernii, când umiditatea aerului scade, virusurile se răspândesc mai repede, iar mucusul de la nivelul nasului se usucă și își diminuează astfel capacitatea de a acționa ca o barieră a organismului în fața agenților patogeni.

De asemenea, lipsa vitaminei D, pe care o obținem cu ajutorul luminii solare, afectează într-un mod negativ sistemul imunitar.

Oamenii de știință încep să se răzgândească

În vreme ce studiile anterioare n-au stabilit nicio legătură între frig și răceală, de curând au apărut unele dovezi științifice noi care arată contrariul.

Un studiu în care voluntarii au fost puși cu picioarele în gheață a indicat faptul că aceștia erau mai predispuși să manifeste simptomele asociate răcelii. Ipoteza din spatele acestui rezultat este că temperaturile scăzute au un efect vasoconstrictor asupra sistemului circulator, iar astfel globulele albe ajung mai greu la viruși, inhibând reacția imunitară.

Citește restul articolului pe Fabuloase.ro


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri